В музея на Брезник предстои да бъде проведен курс за рисуване върху шалове, каквито могат да се разглеждат в гостуваща изложба

Идея за курс за рисуване върху шалове е възникнала при подреждането на изложбата “Багри от Йоана” в изложбена зала “Военен клуб” към Общински исторически музей-Брезник. Това съобщи директорът на музея Емилия Велинова при откриване на изложбата на 14 май, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата “Багри от Йоана” показва картини живопис и рисувани шалове от художничката от Перник Йоана Николова, която за първи път гостува със свои произведения в Брезник чрез пернишкото народно читалище “Миньор-2005”. Йоана Николова има над 30 самостоятелни изложби и участия в национални и международни изложби в София, Русе, Канада, Черна гора, Сърбия и Полша. Последната изложба на автора е представена преди 3 – 4 години. “Заради ограниченията от пандемията от COVID-19 тя преустанови публичните си изяви. На вашето внимание представя 28 платна, които предимно са рисувани през този 2-годишен и половина на застой относителен за публиката, но не и за нея. Виждаме я и в нови варианти. Освен типичната Йоана и нови черти в нейното творчество, тоест тя се обръща вече и към абстрактното изкуство. Тълкуването е различно за всеки човек, но в тези картини вие може да намерите дишащата кръвоносна система на съвременния град”, каза при представянето на изложбата секретарят на народно читалище “Миньор-2005” Изабела Будинова. В изложбата са показани и рисувани шалове.

Авторът на изложбата Йоана Николова сподели, че се надява публиката в Брезник да оцени нейния труд и да се наслади на рисуваната коприна.

Директорът на Общинския исторически музей в Брезник Емилия Велинова добави, че докато изложбата е подреждана в залата, е възникнала идеята през лятото да се проведе курс за рисуване върху шалове. “Лятото да направи тя един курс за обучение за красивите жени от Граово. Да се научат да правят тези рисувани шалове, няколкодневно обучение. Също така, ако преценим да направим едно художествено ателие за децата на Брезник. Йоана е готова да идва всяка събота, да работи с тях. А пък ние сме готови да предоставим нашите помещения, за да бъдат удовлетворени и децата, и възрастните”, каза Емилия Велинова.

Изложбата “Багри от Йоана” може да бъде разгледана до края на месец май в изложбена зала “Военен клуб”.

Виж също...

Loading...