Брезнишките абитуриенти бяха посрещнати на площада с дъска с послания, а кметът Узунов поздрави випускници от 1972 година – ВИДЕО+СНИМКИ

Интересна и различна беше програмата за отбелязване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в град Брезник. Както винаги гвоздеят в тържеството беше награждаването на абитуриенти-отличници, културни и просветни дейци, предаде репортер на Zapadno.com.

Тържественото отбелязване на 24 май стартира около 10:30 часа в шествие, което стартира от двора на местното средно училище “Васил Левски”, премина през част от главните улици и завърши на градския площад, където движението на автомобили, с изключение на междуселищния транспорт, беше временно спряно от полицията. В началото на програмата бяха издигнати знамената на Община Брезник, Република България и Европейския съюз. Абитуриентите от випуск ‘2022 на брезнишката гимназия бяха посрещнати с дъска с послания и балони, поставени над частната аптека в града, която се намира до читалището. “НА ДОБЪР ЧАС, ВИПУСК 2022!”, беше част от изписаните на черната дъска послание. Идеята на родители на завършващи абитуриенти от випуска.

Друга изненада за брезничани и гости на Брезник беше поздравителен адрес, който кметът на общината Васил Узунов връчи на завършили преди 50 години ученици от випуск ‘1972. Този випуск на брезнишката гимназия е изпратил успешно завършили 46 ученици в 2 паралелки с двама класни ръководители – Аспарух Денков и Шишман Кузев. Част от абитуриентите от 1972 година спазват обещанието и си дават среща в двора на училището, което са завършили преди половин век.

Очаквана част в програмата бяха отличията, които абитуриенти-отличници от випуск ‘2022 и културни и просветни дейци от Брезнишко получиха навръх празника. По предложение на Общински исторически музей-Брезник, кметът Васил Узунов награди почетният гражданин на Брезник, дългогодишен музеен работник, краевед и автор на книги Вера Георгиева по случай 90-годишнината, която навърши по-рано тази година.

За голям принос в духовното развитие на Брезник и Брезнишко и за активна читалищна дейност бяха наградени: Милена Цветанова за активния принос в културния живот на общината; Марино Меримчов за активния принос в народно читалище “Пробуда-1931” в село Ноевци; Деница Маринова за активен принос в развитието на народно читалище “Искра-1932”, обогатяване на културния живот и опазване на традициите в село Слаковци; Станка Симова за активен принос в развитието на народно читалище “Иво Войвода-1928” в село Долна Секирна; Самодейният танцов състав към народно читалище “Светлина-1932” в село Сопица за съхраняване и популяризиране традициите и обичаите от Граово; Ана Гигова за активен принос в развитието на българския фолклор и традициите в село Кошарево и местното народно читалище “Пробуда-1927”; Цветанка Апостолова за активен принос в читалищната дейност и активен спонсор на народно читалище “Просвета-1922” в село Бегуновци; Владислав Димитров за активен принос в духовното развитие на село Велковци и дългогодишен участник в сурвакарската група към местното народно читалище “Граовска пробуда-1928”; Николай Радков за активен принос в развитието и популяризирането на народно читалище “Просвета-1928” в село Банище и активен участник в местната урвакарска група; Валери Манолов за активен принос в съхраняването и популяризирането на маскарадната традиция, както и най-възрастен участник в сурвакарската група към народно читалище “Дебелец-1932” в село Садовик; Петър Александров за активното му участие в сурвакарската група към народно читалище “Искра-1952” в село Гигинци. Бяха връчени и специални грамоти за активно участие в читалищна дейност и по повод дипломирането на Йордан Добревски и Раян Емилов.

Специално отличие беше връчено на преподавателя в брезнишкото средно училище “Васил Левски” Савка Борисова. Тя получи грамота “Неофит Рилски” от Министерство на образованието и науката, подписана от ресорния министър. Грамотата беше връчена от кмета на Брезник Васил Узунов, тъй като началникът на Регионалното управление на образованието-Перник Ваня Коконова не можа да присъства. Преподавателят Савка Борисова получи грамотата за дългогодишната и цялостна трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование.

По решения на педагогическите колективи на средно училище “Васил Левски” в Брезник, основно училище “Христо Смирненски” в Ноевци и брезнишката детска градина “Брезица” бяха наградени: Снежана Лазарова – ресурсен учител в брезнишкото училище; Весела Стоянова – ресурсен учител в брезнишкото училище; Цветелина Райнска – логопед в брезнишкото училище; Десислава Методиева – начален учител в ноевското училище; Здравка Десова-Петрова – учител по биология и здравно образование в ноевското училище; Росица Георгиева – старши учител в детска градина “Брезица”; Яна Кираджиева – учител в детска градина “Брезица”.

Наградени бяха 12 абитуриенти-отличници от випуск ‘2022 на брезнишката гимназия. Това са: Беатрис Иванова, Габриела Младенова, Марина Славчова, Петя Кирилова, Кристиян Цветанов, Кристияна Генадиева, Асен Красимиров, Йоан Първанов, Кристиян Богданов, Любомир Дамянов, Магдалена Борисова и Петьо Иванов.

Участие със свои изпълнения в програмата взеха средно училище “Васил Левски”, основно училище “Христо Смирненски”, детска градина “Брезица” и народно читалище “Просвещение-1870”. В края на събитието училищното знаме на брезнишката гимназия беше предадено, а зрелостниците посрещнати пред читалището. Абитуринетите на Брезник целунаха училищното знаме, след което бяха поздравени от Дарина Филипова от IV подготвителна група на брезнишката детска градина “Брезица”. Завършващите ученици получиха и по едно цвете от деца.

От сутринта пред музейната сграда “Военен клуб” към Общински исторически музей-Брезник бе експонирана изложбата “Просветата в епохата на Възраждането”.

Вижте във видеото на Zapadno.com как абитуриентите се качиха пред читалището в Брезник и бяха поздравени:

Разгледайте снимки от отбелязването на 24 май в град Брезник:

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Ваня Иванова (Фотография)

Виж също...

Loading...