Просветата в град Брезник тръгва от местния храм “Света Петка”, в който магерницата е превърната в светско училище

Началото на образованието в град Брезник е поставено в средата на 19-ти век. Тогава първото училище отваря врати в магерницата към енорийския храм “Света Петка”, предаде репортер на Zapadno.com.

Историческите факти за началото на просветното дело в Брезник бяха представени в началото на месец май по време на атрактивна разходка, свързана с поставянето на пейки-букви пред местното читалище. През 1840 година в магерницата към храм “Света Петка” отваря светско училище с първи учител Йоан от село Лялинци. Този и други интересни факти са записани в преписки, съхранени и запазени до наши дни.

През 1859 година църковно-училищното настоятелство в Брезник решава, че трябва да бъде изградена нова сграда за по-голямо класно училище. Димитър Игнатов е дарил имот за изграждането на учебната сграда, която в наши дни знаем като Класното училище в Брезник. След изграждане на Класното училище първи учител е Димитър Тонджаров. “Бедната е земята на Граово. С много труд брезничани са изкарвали насъщния, но много са уважавали всеки човек, който знае да чете, да пише. Обичали са просвещението, просветата и затова често са продавали своята нива, която е изхранвала цялото семейство само и само да могат да изучат своите деца. Така това училище става тясно. В една преписка даскал Йоан пише, че е учил над 100 деца. Магерницата става много тясна. Тогава брезнишките чорбаджии започват да правят новото училище. В основата на това е Димитър Игнатов, който дарява мястото”, поясни местният краевед и историк Аниела Асенова.

Виж също...

Loading...