Училищно шествие изпълни улици в град Трън навръх 24 май, трънските абитуриенти ще празнуват в читалището – СНИМКИ

Стотици деца, младежи и възрастни трънчани и гости на Трън изпълниха площадното пространство навръх Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, предаде репортер на Zapadno.com.

На 24 май точно в 10:30 часа от трънското средно училище “Гео Милев” се отправи пешеходно шествие, което започна от улица “Петко Д. Петков” и продължи през улиците “Вельо Стоянов”, “Хараламби Стоянов”, “Георги Димитров”, “Гочо Гопин” и завърши на площад “Владо Тричков” в пограничния град. Сред участниците в шествието бяха ученици, учители, ръководството на Община Трън и Общинският съвет.

Пред местното народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” се проведе тържествена програма за отбелязване на празника, която започна с химните на Република България и Европейския съюз. Приветствие към присъстващите отправи кметът на Трън Цветислава Цветкова. “Скъпи учители, скъпи ученици, просветни и културни дейци, скъпи съграждани. Днес България отново чества двадесет и четвърти май – ден на словото, знанието и духовността. Повече от единадесет века и половина са минали от времето, когато светите братя Кирил и Методий създават славянската азбука. Онези тридесет букви, които се превръщат във фолклор, история, поезия. Тридесет букви, които се превръщат в дух. Тридесет букви, които пренасят идеята, мисълта, любовта към родината през тези дълги единадесет века и половина. Букви, с които пишем прекрасни думи кат: мама, България, рожба, приятелство, вяра, любов. Ние българите знаем, че словото е от Бога, че ни прави силни, че ни обединява, че ни дава мъдрост и знания. Знаем, че в най-тежките векове от историческата съдба, именно словото ни е помогнало да оцелеем и да останем единни. Словото е като огън. То е сила, но трябва да бъде опазено да не загине. Затова то има и своите пазители. Онези, които го предават на поколения българи. Онези, които създават бъдещите лекари, инженери, изследователи, бъдещите носители на словото. Онези, които даряват със силата на словото децата ни, за да успяват, за да побеждават, за да творят. Този празник е и на пазителите на словото. Ваш празник. Скъпи културни и просветни дейци, желая ви да раздавате светлината на словото, която носите у себе си. Желая ви да намерите сили, търпение и вдъхновение, за да успеете в трудната задача, която имате – да предадете знанията и уменията си на нашите деца. На вас, скъпи деца, желая упоритост и трудолюбие. Желая ви да покорите върховете на науката, знанието, изкуствата. Защото градът ни и страната ни имат нужда от млади, енергични, знаещи и можещи хора. Бъдете такива. Черпете от светлината на словото. Желая на всички стремеж към знание и успех. И нека никога не забравяме, че докато пазим словото си, то ще пази нас. Има ли го него, ще ни има и нас, като народ, като сила, като дух. Честит двадесет и четвърти май, скъпи съграждани”, каза Цветислава Цветкова в началото на програмата.

С програма за трънчани и гости на града се представиха ученици от I, II, III и IV клас на средно училище “Гео Милев”, деца от детска градина “Ален мак” и състав към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, който изпълни два хороводни танца за начало и край.

По-късно през деня абитуриентите от випуск ‘2022 на трънскатата гимназия ще отпразнуват завършването си и празника с тържествено събиране в сградата на читалището.

Разгледайте снимки от отбелязването на 24 май в град Трън, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...