Не мога да коментирам дали Трънската екопътека е безопасна за преминаване! Тя е затворена, обектът не е приключен, казва кметът на Общината – СНИМКИ

Попитахме госпожа Цветислава Цветкова дали в момента е безопасно по Трънската екопътека да преминават туристи. Поводът е, че активният туристически сезон тече, а основната забележителност на общината е все още в ремонт. С екипа на Zapadno.com се свърза представител на фирмата, която изпълнява строително-ремонтните дейности по пътеката. Той сигнализира, че все още обектът не е пуснат за посещения, тъй като отношенията им с Общината не са изчистени.

Припомнете си какво сподели строителят за читателите на Zapadno.com още през месец март тази година: След ремонта Трънската екопътека остава затворена, докато Общината не оформи документите с изпълнителя.

Според „Ембилд“ ООД ремонтните дейности по Трънската екопътека са приключили на 5 януари, но преминаването на туристи е забранено до предаването на обекта от изпълнителя „Емиблд“ на възложителя – Община Трън. Пет месеца след приключването на ремонта и три месеца след информацията от фирмата, че остава само подписване на документи, съществена промяна в ситуацията няма.

„Имаме Акт 10, че е спрян обектът“ – съобщи кметът на Община Трън Цветислава Цветкова пред репортер на Zapadno.com миналата седмица. По отношение на безопасността на екопътеката тя ни отговори: „Обектът още не е предаден на възложителя, така че не мога да коментирам дали е опасна или не е опасна“. На уточнението дали все пак в момента преминават от там туристи, кметът отговори, че не може да коментира дали посетители минават от там или не.

Като се има предвид обществения интерес и важността на Трънската екопътека за туризма в района, Zapadno.com покани община Трън, като собственик на екопътеката и възложител на ремонта, да се срещне в наше присъствие с фирмата, която е спечелила обществената поръчка да ремонтира туристическите съоръжения. Въпреки заявеното желание и от двете страни, до този момент такава среща не се е случила. Както фирмата, така и Общината заявиха, че искат да разкажат какво става с този ремонт. Казват, че нямат против прозрачно представяне на информация, но забавянето в тази среща навява на мисълта, че държат не толкова да обяснят на жителите и гостите на Трън какво става, а по-скоро търсят решение в разрешаването на някакъв спор помежду си.

Пред наш репортер Цветислава Цветкова съобщи, че има готовност да разкаже как вървят нещата, но ще го направи, само на среща, на която присъства изпълнителят и Zapadno.com. „Уговорете си среща с изпълнителя и ние ще дойдем“ – увери тя. На въпрос защо все пак не разкаже на обществеността какво се случва, щом като има готовност, тя беше категорична, че иска: „Очи в очи да се кажеме кой каквото има да казва“. Няма как единият да говори, а после другият според градоначалника.

Трънската екопътека е построена през 2001 година. През 2017-та експерти от Българската асоциация за селски и екологичен туризъм установи: „В периода на експлоатацията не са полагани почти никакви грижи по поддържането. Този факт, съчетан с интензивно ползване (особено на участъка в ждрелото на р. Ерма), води до крайна амортизираност и правомерно решение на община Трън за забрана на ползването“.

Последваха години на неуспешни опити да се намери фирма, която да се съгласи да направи ремонта. В крайна сметка през месец септември 2021 година Община Трън съобщи, че изпълнението на ремонта е започнало. Дано скоро обектът да бъде обявен за завършен и безопасен.

Разгледайте снимки от Трънската екопътека в районите на Ждрелото на река Ерма и Ябланишкото ждрело, заснети в средата на месец май:

Виж също...

Loading...