Проф. Л. Антонов от Брезнишко, който е носител на наградата “Питагор”, получи поздравления от президента Р. Радев за постиженията в науката

Когато човек има желание може да постигне много. Но това зависи освен от възможностите, и в голяма степен от неговия светоглед. Един от българите, които прославят страната ни на различни места на планената е професор Людмил Антонов. Той е с корени от Брезнишко, а неговата работа е оценена, и в България, и в чужбина. Миналата година професор Антонов получи наградата „Питагор“, която някои наричат българската Нобелова награда. Само преди дни, на 24 май, професорът е бил поканен на традиционен прием, на който домакини са президентът на Република България и неговата съпруга, съобщи специално за Zapadno.com неговият брат Петьо Антонов.

Професор Людмил Антонов е роден в град Брезник и е един от тримата братя, които имат родословни корени от селата Кошарево и Душинци. На днешната дата – 26 май, отбелязва своя 56-ти рожден ден. Той е дипломиран магистър по Органична и аналитична химия към Химическия факултета на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. От 1994 година до наши дни професор Антонов се изкачва по академичната стълбичка, като към 2020 година е професор по Физична органична и Органична аналитична химия към Института по органична химия към Българската академия на науката. Международният му опит включва стипендии от Амстердамския свободен университет, Хумболтовия университет на Берлин, Kansai Center, Берлински свободен университет и други. Често е канен за гост-лектор, последно в Scuola Normale Superiore di Pisa. В края на 2019 година е отличен лауреат на Mare Balticum Lectures, посветени на 600-годишнината на Университета в Рощок, Германия с цикъл от лекции „Molecular Devices and Tautomerism“. Споделя знанията и уменията си като преподавател в Химическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“, пише онлайн порталът за наука naukamon.eu. През 2021 година, навръх 24 май, той е удостоен с наградата “Питагор” за цялостен принос от министърът на образованието и науката професор Николай Денков. Тази година наградата “Питагор” за цялостен принос не е връчена, но са връчени отличия в други категории.

Понастоящем професорът с корени от Брезнишко работи по създаване на прототип на молекулен мотор (T-Motor), който се базира на пренос на протон на далечно разстояние в статора, при който ротационното движение се извършва като последователни стъпки на пренос на протон. “Тези машини са по-малки от един нанометър, много по-малки от всичко, което можем да си представим. Все още, в настоящия момент, интересът към тях е фундаментален. Не се търси директно практическо приложение, но в края на краищата повечето от научните постижения са започнали от идея, която след това се разработва известно време и след това се комерсиализира”, споделя професор Людмил Антонов за проекта.

Ежедневието на големия български учен е динамично и той често е в различни държави, където разговаря с местните научни общности. Сред примерите за международното признание, което получава е поканата от японците за справяне с последствията след аварията в ядрената централ “Фукушима I”.

Семейството на професора е този тип хора, които на жаргон наричаме “народни”. Тримата братята са се разделили по своите пътища, но са научени да ценят родното. Това се вижда и от наследствените къщи в Душинци и Кошарево, които се поддържат.

В публикацията са използвани снимки на професор Людмил Антонов и Петьо Антонов

Виж също...

Loading...