Цената за литър олио в по-малките магазини в област Перник започва от 5 лева и 25 стотинки, а в други два региона достига до близо 7 лева

В рамките на периода 11 – 18 май 2022 година се наблюдава поскъпване на рафинираното слънчогледово олио на едро и на дребно в големите супермаркети и същевременно леко поевтиняване в по-малките магазини, показва анализ на Министерство на земеделието.

Цените на дребно на олиото в големите търговски вериги варират от 5 лева и 14 стотинки за литър в областите София и Перник до 5 лева и 69 стотинки за литър във Варна и Добрич. Сравнявайки с предходната седмица, в седемнадесет области продуктът поскъпва с между 0,9 % и 5,8 % (най-значително във Видин, Враца и Монтана, а само в три – поевтинява, с до 5,3 % в Шумен. Средната цена за страната в големите супермаркети е 5 лева и 35 стотинки за литър, с 1,7 % по-висока на седмична база.

Предлагането на олиото в другите търговски обекти е в ценовите граници от 5 лева и 25 стотинки за литър в София и Перник до 6 лева и 60 стотинки за литър в Ловеч и Русе. Седмично понижение на цените, в рамките на 4,3 % – 5,1 %, се отчита във Видин, Враца и Монтана, а повишение – единствено в Русе, с 0,5 %. Така, средната за страната цена на олиото в по-малките магазини намалява с 0,5 %, до 6 лева и 10 стотинки за литър.

Виж също...

Loading...