Тридневен събор край Църногорския манастир ще се проведе за четвърти път на поляните над Гигинци

Четвъртото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” ще се проведе на 8, 9 и 10 юли тази година. На него ще бъдат представени културата, талантите, музиката, традициите, обичаите, занаятите и духа на Граово, съобщават организаторите от Църногорския манастир над брезнишкото село Гигинци.

Съборът ще се проведе на обичайното място – поляните край манастирската света обител. Там ще бъде издигната откритата сцена „Гласовете на Граово”, на която ще участват утвърдени и млади професионални и любителски изпълнители и състави, предимно на граовски фолклор. В програмата участие се предвижда да вземат ансамбъл “Филип Кутев” и организацията “Обединени български животновъди” с подкрепата на земеделското министерство. “Традиционният български поминък на Граовския край – животновъдството, ще бъде представен в съвремието – стопаните на местни породи ще покажат своите постижения с най-добрите животни от своите стада. За гостите на събора ще бъде приготвен курбан. Местни майстори на млечни продукти ще покажат най-доброто от богата гама на своето производство, а пчелари от региона ще предложат био мед”, споделят още от Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян”.

Посетителите на събора “В сърцето на Граово” ще могат да бият камбани и клепала в работилницата “Камбанен звън”, която се намира в манастира. Предвидена са още и ателиета, свързани с направата на монашески ръкоделия. На специален щанд ще се предлага православна литература в издавани от манастира книги.

Традиционно съборът ще стартира с колоквиум, който ще бъде на 8 юли в манастира, а тема ще е туризмът в област Перник.

Генерални спонсори на събора “В сърцето на Граово” са компанията „Асарел-Инвестмънт“ и ОЗК – “Общинска застрахователна компания”-Перник. Входът е свободен.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности за предстоящото четвърто издание на събора край Църногорския манастир.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...