Брезник получава допълнителни 11 865 лева за издръжка на паралелки, а Трън – 77 408 лева за работа с деца и ученици от уязвими групи

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на Общините Брезник и Трън за 2022 година. Средствата са предвидени за работа с деца и ученици от уязвими групи в детските градини и училищата и за допълнително финансиране за издръжка на паралелки, научи Zapadno.com.

На заседанието си на 27 май Министерски съвет гласува отпускане на 36 милиона лева за деца от уязвими групи и ученици с редки специалности. Средствата са за работа с деца от уязвими групи в детските градини и училищата, както и за издръжка на паралелки с редки специалности, по които се очаква недостиг на кадри в следващите години.

За работа с деца и ученици от уязвими групи се предвижда допълнителни средства да получат общо 439 детски градини и 1 051 общински училища с 32 791 деца и 154 694 ученици в тях. За издръжка на паралелки, в които се преподават защитени специалности, както и професии, по които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда, допълнителни средства ще получат общо 221 училища – 59 с редки специалности и 162, осигуряващи квалификация по професии, за които се очаква недостиг на кадри, поясниха от правителствената информационна служба.

По бюджета на Община Брезник се очаква да постъпят допълнителни 7 379 лева за работа с деца и ученици от уязвими групи и 11 865 лева за издръжка на паралелки или общо 19 244 лева. Община Трън пък трябва да получи 77 408 лева за работа с деца и ученици от уязвими групи.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...