Брезник и още 4 общини в област Перник ще се включат в регионалния етап на националния събор на народното творчество в Копривщица

След двугодишно отлагане заради пандемията от COVID-19, през месец август тази година ще се състои ХIІ-ия национален събор на народното творчество в Копривщица. Областна администрация-Перник и Община Перник си партнират като организатори на регионалния етап на събора, целящ да определи участниците, които ще представят област Перник на събора в Копривщица, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

Основното изискване към изпълнителите (професионални или самодейни) е да представят традиционен фолклорен песенен и инструментален репертоар от нашия регион. Не се допускат участници, чиито репертоар не е автентичен, а се състои от произведения на обработения фолклор.

Събитието ще се проведе в два дни на 18 и 19 юни, на откритата сцена в Централен градски парк град Перник. През 2019 година всички общини на територията на област Перник са провели общинските прегледи, на този етап от регионалния преглед са включени представители на 5 общини – Перник, Радомир, Брезник, Земен и Ковачевци.

Съгласно регламента на събора в регионалния етап от общините ще се включат представители на различни институции – неправителствени организации, читалища, детски градини, пенсионерски клубове, туристически дружества. Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда от 1965 година насам, а от 2016 година е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...