Цените на яйцата с размер L в по-малките магазини в област Перник са се повишили с по 2 стотинки за брой в края на май

През периода 25 май – 1 юни 2022 година средните цени по веригата на предлагане на яйца за страната като цяло са без промяна на седмична база. Само при търговията на дребно с яйца – размер L в големите супермаркети се отчита леко ценово изменение, в посока надолу, става ясно от седмичен анализ на Министерство на земеделието.

Предлагането на яйца – размер L в големите търговски вериги е в ценовия диапазон от 28 стотинки за брой в Смолян до 41 стотинки за брой в Разград. В по-голямата част от страната е налице намаление на ценовите стойности спрямо предходната седмица, достигащо до 5 стотинки за брой в Добрич и Шумен, а само в Перник и София – леко увеличение, с по 1 стотинка за брой. Така, средната цена за страната се понижава с 1 стотинка за брой до 36 стотинки за брой.

Средно за страната, цените на яйца – размер М и L в другите търговски обекти се запазват съответно 32 стотинки за брой и 35 стотинки за брой. Търговята на дребно с яйца – размер М в другите търговски обекти е в ценовия интервал от 26 стотинки за брой в областите Пловдив и Смолян до 36 стотинки за брой в Бургас, Перник, Сливен, София и Ямбол. Промяна на цените на седмична база се наблюдава само в Благоевград, Кюстендил и Шумен, където продуктът поевтинява с по 1 стотинка за брой.

В по-малките магазини яйцата – размер L се продават най-евтино в Смолян – 28 стотинки за брой, а най-скъпо – във Велико Търново, Габрово, Ловеч, Перник, Плевен и София – 40 стотинки за брой. В областите Перник и София стойностите се повишават с по 2 стотинки за брой на седмична база, докато в Благоевград и Кюстендил е налице понижение с по 1 стотинка за брой.

Справката е обобщена и анализирана от дирекция “Анализ и стратегическо планиране” на Министерството на земеделието, в съответствие с решенията на експертната работна група за наблюдение на цените на пазара на храни към Министерски съвет, създадена през 2011 година.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...