Големи търговски вериги в област Перник са предлагали с по 9 стотинки за литър по-скъпо олио, отколкото по-малките магазини

В рамките на периода 25 май – 1 юни 2022 година цените на рафинираното слънчогледово олио на едро и на дребно в по-малките магазини се понижават, а тази на дребно в големите супермаркети се повишава, съобщават от Министерство на земеделието.

Предлагането на олиото в другите търговски обекти е на цени от 5 лева и 40 стотинки за литър в областите София и Перник до 6 лева и 60 стотинки за литър в Ловеч. Седмично понижение на цените се отчита в осем области, в рамките на 0,8 % – 10,7 % (най-чувствително в Русе), а повишение – само в София и Перник, с по 0,9 %. Средно за страната, цената на олиото в по-малките магазини е 6 лева и 7 стотинки за литър, с 0,8 % под нивото от предходната седмица.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 68 стотинки за литър под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 1 лев и 26 стотинки за литър в Ловеч. Изключения са София и Перник, където продуктът се предлага с по 9 стотинки за литър по-скъпо в големите търговски вериги, отколкото в по-малките магазини.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...