Казусът с местенето на Службата по земеделие в Трън е започнал преди няколко години, но предлаганите места се оказали неподходящи

От няколко години се знае, че Общинската служба по земеделие в град Трън трябва да бъде преместена. Общината давала предложения за нови помещения, но все са неподходящи. Това става ясно от отговор от Министерство на земеделието на въпрос на Zapadno.com.

Припомняме, че през месец май тази година стана ясно, че звеното на Областна дирекция “Земеделие”-Перник в Трън трябва да се изнесе от сградата, в която се помещава. Причината е подготовка за ремонт на сградата, която е отдадена от Областна администрация-Перник за безвъзмездно ползване на Районното полицейско управление. Прочетете още по темата в публикацията: Ще остане ли Общинската служба по земеделие в Трън? Областният управител на среща с институции по казуса.

Обществеността в община Трън е притеснена за бъдещето на Службата по земеделие и дори трънчани имаха готовност за организирането на подписка в защита на звеното. За щастие пред земеделското министерство не е стоял въпросът Общинската служба по земеделие да бъде закрита и преместена в друго населено място. От пресцентъра на ресорното ведомството ни увериха, че се търсят варианти за преместване на службата в друга сграда в Трън.

На сегашното място Общинска служба по земеделие-Трън се помещава от 2003 година. Тогавашният областен управител на Перник издал заповед част от държавния имот на улица „Харалампи Стоянов“ № 1 в град Трън да бъде предоставена на Министерството на земеделието и горите. Имотът е бил предоставен за управление безвъзмездно и е предназначен за административни нужди на звеното на Областната дирекция “Земеделие”.

През 2018 – 2019 година Министерството на вътрешните работи е поискало да стартира процедура, с която да получи безвъзмездно правото на управление върху целия недвижим имот за функциите на Районно управление-Трън. Искането е било във връзка с необходимостта от ремонт на покрива и други проблеми, свързани с ефективното изпълнение на функциите на служителите на полицията в Трън – недостиг на площ, затруднен достъп на граждани и други, поясняват от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Аграрното министерство чрез Областна дирекция “Земеделие”-Перник е дало съгласие за преместването на земеделската служба в Трън, при условие че местната Община им предостави друго подходящо място за изпълнение на дейността. През 2019 година са били обсъждани различни варианти, като за консенсусен е приет вариантът, при който земеделската служба и местната Пожарна си разменят местата. Трябвало е Общинска служба по земеделие-Трън да се премести в сградата, в която се намира звеното на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Перник на улица „Мосаловска“ № 1 в град Трън. От своя страна Пожарната е трябвало да се премести в сградата на улица „Харалампи Стоянов“ № 1 – на мястото на общинската земеделска служба.

„Тогава директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Перник е информирал за невъзможността да се освободят заеманите от тях помещения в сградата на улица „Мосаловска“ № 1, поради обстоятелства касаещи тяхната дейност, която изпълняват“, уточняват от пресцентъра на земеделското министерство.

През месец април 2022 година от Община Трън са предложили друг вариант. Службата по земеделие да се премести в сградата на бившия строителен техникум на улица „Александър Стамболийски“ № 25А. На 11 май тази година е извършен оглед на посочената сграда от служители на Областна дирекция “Земеделие”-Перник и Общинска служба по земеделие-Трън, съвместно с представители на Община Трън. Въпросната сградата не е обитаема от приблизително 15 години и в момента е потенциално опасна, тъй като покривната конструкция е в много лошо състояние, въпреки частичния ѝ ремонт. За нормалното функциониране е необходимо извършването на основен ремонт на покрива и на помещенията вътре, изграждане на санитарен възел, изграждане на нова електрическа и ВиК инсталация. Очертал се е проблем с отоплението и през зимата и нужните за това финансови средства. Затова преместването в предложената от Общината сграда се оказало невъзможно.

За този вариант читателите на Zapadno.com научиха близо 10 дни след извършения оглед. По темата областният управител на област Перник проведе и среща с представители на местната власт на Трън и общинската земеделска служба в града. Прочетете още по темата в публикацията: Земеделската служба на Трън ще остане в града, но ще се премести в друга сграда, поради необходимост от ремонт на полицията.

От пресцентъра на Министерството на земеделието съобщават, че във ведомството е постъпило трето предложение от кмета на Община Трън за предоставяне на подходяща общинска сграда за нуждите на Службата по земеделие-Трън. Изпратено е писмо до Областна дирекция “Земеделие”-Перник и Общинска служба по земеделие-Трън за предприемане на необходимите мерки и действия от тяхна страна, относно огледа на предложената сграда – общинска собственост.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...