Възможност за нови разкопки в Трънско: Комисия ще прецени дали да се отпуснат 31 хиляди лева за археологическа работа по древния некропол край Врабча

Регионалният исторически музей в Перник е кандидатствал с проект за финансиране от Министерство на културата на разкопки в Трънско, научи Zapadno.com.

Проектът е входиран в културното ведомство на 21 април тази година и е с наименование “Археологически разкопки на могилен некропол от РЖЕ над Маниш, с. Врабча”. Вносител на проектното предложение е Регионалният исторически музей, а като научен ръководител е посочен археологът Филип Михайлов. Размерът на финансирането от Министерство на културата за този проект е 30 996 лева. Очаква се междуведомствена комисия да извърши разглеждане и оценяване на проектното предложение, след което ще бъде ясно дали парите за разкопките ще се отпуснат.

Проучвателните дейности по древния некропол край трънското село Врабча стартираха през 2019 година. Той датира от периода на ранната желязна епоха. През месец февруари тази година в централната зала на Националния археологически институт с музей в София беше открита изложба, в която е включен и некрополът в Трънско. Експозицията все още може да бъде разгледана.

Кадър: “Върхът на върховете или… Място на герои”, Moni ART студио

Виж също...

Loading...