Участниците във фестивала “От Трън по-убаво нема” ще изиграят заедно 10 фолклорни хора от всяка етнографска област

10 фолклорни хора от всяка етнографска област ще изиграят заедно клубовете и ансамблите, които ще участват в 10-тото издание на фестивала “От Трън по-убаво нема”, съобщават организаторите на мероприятието.

Фестивалът ще се проведе на 18 юни (събота) от 16:00 часа в центъра на град Трън и се организира от клуб “Бодифолк”с подкрепата на Община Трън, столичното народно читалище „Надка Караджова-2012” и трънското народно читалище ”Гюрга Пинджурова-1895”. Всички клубове заедно ще играят 10 фолклорни хора, последователно по едно от всяка етнографска област. Хороводните танци ще са от Тракия, Северна България, Добружа, Пирин и Шопска област. Сред хората са “Йове”, “Копаница”, “Ширто”, “Ръка” и други.

Всеки клуб ще трябва да се представи с 2 хора на сцената в рамките на 6 минути. Едното хоро от може да е от Шопската етнографска област, но не е задължително, а другото ще е по избор на танцуващата група. Предвижда се и надиграване под звуците на ръченица, става ясно от регламента на фестивала.

За участие в предстоящото издание на “От Трън по-убаво нема” няма такса и всеки клуб или ансамбъл, който се включи ще бъде удостоен с грамота. Организаторите приемат заявки за участие до 15 юни.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...