Изографисването на брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” стартира, но са необходими още дарения за работа

Дългоочакваното изографисване на стените на храм “Свети Георги Победоносец” стартира в началото на тази седмица. За цялостното изографисване на светата обител са необходими още средства, за които продължава кампанията по набирането им, предаде репортер на Zapadno.com.

През 2015 година в Брезник е създадено сдружението “Заедно за храма Св. Георги Победоносец”. Неговата единствена задача е да се съберат средства за изографисване на храма. Събраните през годините от дарители средства са вкарани в банкова сметка, за която всеки месец се заплащат такси за обслужване от банката. Тези такси се взимат от натрупаните в сметката средства, каза председателят на сдружението Соня Темелкова. “През 2015-та година – края на 2016-та стартирахме кампания с цел събиране на средства за изографисване на храма, но така или иначе от кутии не се събраха много средства. Имаше си двама по-големи дарители. Тези пари от касите ги внесохме в банковата сметка, която е обявена. И оттук насетне постъпления няма. Идеята беше да се съберат повече от половината пари за цялото изографисване на храма и тогава да се започне. Факт е, че годините минават, а парите се топят от таксата за поддръжка на сметката. Парите намаляват и не могат да стигнат. Затова с отец Михаил решихме да започнем сцена по сцена. Малко по-малко, капка по капка прави вир. Идеята ни е тези пари, които имаме за момента да ги изразходваме”, поясни Соня Темелкова.

Наличните от дарените преди години средства са в размер на 7 067 лева. Тези пари ще бъдат заплатени на художник от Перник, който е работил по изписването на храмове в Църногорския манастир и Клисурския манастир над Банкя. На 3 юни е стартирало изографисването на западната стена на храма. Площта за изографисване е около 60 квадратни метра, на които ще бъде изобразена сцената “Успение на Света Богородица”. Заложеното техническо изпълнение на този проект е 45 дни, а цялата необходима сума е 12 000 лева. Апелът на сдружението към брезничани и гости на Брезник, които имат желание и възможност, е да подпомогнат кампания по набиране на средства за събиране на останалата сума до 12 хиляди лева, за да може докрай да се изобрази започнатата сцена.

Дарения за изографисването на храма ще се събират по няколко начини. Единият е чрез пускане на суми в дарителска кутия в предверието на храма, където е описано че там ще се събират пари само за тази дейност. Друг начин е, че даряване на сума, която дарителят може да направи по банкова сметка (може да я видите в края на публикацията). “Надявам се по-нататък да продължим със стенописите, тъй като както виждате пространството в храма е голямо и има нужда от дарители. Даже за тази сцена нямаме достатъчно средства, но с помощта на добри хора се надявам те да се съберат”, сподели отец Михаил. Има и трети вариант за подпомагане на каузата – с директно заплащане на изографисване на сцена по избор на дарителя. “Това, че в момента имаме започната една сцена, не означава че не може някой, ако реши самостоятелно да бъде дарител на определена сцена. Идеята е сцена по сцена да се продължи нататък”, добави още отец Михаил.

Всеки, който желае да подпомогне кампанията от разстояние, може да го направи чрез банковата сметка:

Уни Кредит Булбанк АД
BIC UNCRBGSF
BG47UNCR 7000 1522 3897 80

Виж също...

Loading...