„Мирише“ на избори: Какво стана с водата на 3 брезнишки села и съгласни ли сте, че без инициатива от гражданите, няма как властта да решава проблемите?

„Нещата винаги трябва да се случат отгоре-надолу!“ – възкликва депутатът от „Демократична България“ Зорница Стратиева във Фейсбук страницата си. Народният представител допълва: „Без граждански инициативи няма как изпълнителната и законодателната власт да взима решения и да решава актуалните проблеми.“

Репортер на Zapadno.com видя публикацията в социалната мрежа и пита читателите: Съгласни ли сте, че гражданите трябва да „пропищят“ по даден проблем и да вземат нещата в свои ръце, за да може властта да си свърши работата? Знаем, че така се случва. Питаме така ли трябва да се случва. Наистина ли няма как другояче, както твърди пернишката депутатка?

Поводът за публикацията е проблемът с водоснабдяването на 3 брезнишки села. Нека припомним, че депутатстването на Зорница Стратиева започна със закани и демонстриране на власт по повод иначе похвалното желание да помогне за водоснабдяването в региона. Не е похвално, че се зае с проблема само на отделни села в област Перник, но поне за тях да имаше успех, пак щеше да е нещо. А какво се оказа?
Като „замириса“ на избори, чрез Фейсбук депутатката съобщава на жителите на Бегуновци, Непразненци и Кошарево, че след нейната намеса в проблема с водоснабдяването, ресорното министерство се е захванало с разрешаване на въпроса. Като доказателство Стратиева прилага откъс от документ, от който разбираме, че работата по авариите е работа на ВиК-Перник.

Факт е, че месеци по-късно – когато управлението се разпада – някой в министерството е отделил време да отговори на писмо от жителите на трите села. Депутатката е изтълкувала този шаблонен отговор като: „Бях информирана, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е поставило въпроса в дневния си ред“.

От министерството идва обяснение с много думи, което накратко може да предадем като: „няма какво да се направи по въпроса“. Но депутатката го е представила с други много думи, които накратко можем да предадем като: „ще има вода, ама друг път“.

От министерството в прав текст са написали: „Към настоящия момент от община Брезник няма постъпили искания за финансиране на ВиК обекти“. В тази връзка народният представител ни информира: „Община Брезник също съдейства съгласно нейните компетенции по темата и се надявам много скоро да бъдат отстранени причините за загуби на питейна вода.“

Министерският съвет се изпокара за това ще ги има ли в бюджета обещаните пари за Общините, а пък депутатката ни пише: „Предвиждаме промени в Закона за ВиК“. Шест месеца откакто са депутати в това Народно събрание, всички членове на Комисията по околна среда и води „изразяват подкрепа по темата и отчитат нуждата от сформиране на работна група, за да решим питейния проблем в цялата страна“ – твърди Стратиева.

Е, ние им казахме, че всичко е в техни ръце още през месец януари тази година. Припомнете си публикацията: Депутати си направиха снимка за спомен в Брезник, обикалят района, но дали не захващат проблеми избирателно?

Снимка: Зорница за Перник

Виж също...

Loading...