Празник в Ноевци: Откриха сурвакарския кът за отдих, който показва духа на традицията – СНИМКИ

Десетки жители и гости на брезнишкото село Ноевци присъстваха на откриването на къта за отдих със скулптурата-сурвакар, предаде репортер на Zapadno.com.

Церемонията по официалното откриване стартира минути след 18 часа с водосвет, който отец Спиридон извърши. Сред официалните гости на събитието бяха заместник-кметоветете на община Брезник Мария Добревска и Иван Бъчваров, кметът на Ноевци Асен Асенов, Елица Георгиева от “Асарел-Инвестмънт”, представители на фондация “Бъдеще за Ноевци”, сред които семейство Цветкови и секретарят на местното народно читалище “Пробуда-1931” Анелия Сергиева.

Приветствия към присъстващите отправиха Боряна Цветкова от фондация “Бъдеще за Ноевци”, заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска и кметът на село Ноевци Асен Асенов. По време на словата бяха отправени благодарности към много хора и институции.

Кътът за отдих е оборудван със 7 пейки, соларни лампи, цветна градина и гвоздеят – скулптура на сурвакар. Тя е изработена от Евгени Димов. Около къта за отдих е подредена изложба със снимки от сурвакарската традиция в селото. Изработката на изложбата е дарение. Идеята се реализира от фондация “Бъдеще за Ноевци” и е подкрепена от редица доброжелатели, включително от „Асарел-Инвестмънт“ чрез Договор за сътрудничество с Община Брезник.

Днес се провежда и тържественото честване на събора, за което е предвидено фолклорно веселие. Музикалната програма ще бъде изпълнена от оркестър “Мелодия” със солисти Ина Димитрова и Енчо, както и танцов ансамбъл “Хоро”. След 21 часа в небето над Ноевци ще бъде пусната зрелищна заря за празника.

Разгледайте снимки от откриването на къта за отдих в Ноевци:

Виж също...

Loading...