Над 700 талантливи хора от област Перник ще преминат през сцената на регионалния етап за събора в Копривщица

Над 700 участници ще се включат в регионалния етап за област Перник на XII национален събор на народното творчество в Копривщица, предаде репортер на Zapadno.com.

Регионалният етап ще се проведе на откритата сцена в парка в центъра на град Перник, а при неблагоприятни метеорологични условия ще бъде на закрито в зала в Обединения детски комплекс. Участие в него ще вземат представители от общините Брезник, Перник, Радомир, Земен и Ковачевци. На сцената ще се изявят 708 участници от 4 до 84 години от 46 институции. От тях 65 ще бъдат индивидуалните изпълнители. Певческите групи ще бъдат 16, танцовите формации ще бъдат 26. Участие ще вземат и 12 групи за словесен и обреден фолклор, групи за детски игри, поговорки, басни и легенди и един ансамбъл за народни песни и танци. Това съобщи на пресконференция областният управител на област Перник Кирил Стоев.

Журито на регионалния преглед ще бъде съставено от Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при Българска академия на науките, етнохорологът Милчо Георгиев и етнологът Цветана Манова.

На регионалния етап ще бъдат показани граовски литаци на над 100 години. Събитието ще се проведе на 18 и 19 юни. Началото на прегледа ще е от 12 часа на 18 юни. Нациолният събор в Копривщица ще се проведе на 5, 6 и 7 август.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности по предстоящия регионален етап за явяване на събора в Копривщица.

Виж също...

Loading...