Едно пътно произшествие е възникнало в Трън след нарушение на правилата за пресичане, в областта са наказани 178 пешеходци

Най-честото нарушение, което пътните полицаи в област Перник констатират при възникването на пътнотранспортно произшествие е превишаването на скоростта. На второ място се нарежда челното сблъскване на автомобили, което се предизвиква най-често от неправилно изпреварване. Това каза по време на заседание на Областна комисия по безопасност на движението по пътищата началникът на сектор “Охранителна полиция” към Областна дирекция на МВР-Перник комисар Йордан Дундаков, предаде репортер на Zapadno.com.

Статистиката показва още, че на едно от последните места се нареждат произшествията с пешеходци. До момента в област Перник са наказани 178 пешеходци, които са пресичали неправилно платното за движение. При нарушенията от страна на пешеходците са настъпили 12 произшествия в региона, от които едно е било в Трън. Вследствие на тези произшествия 11 пешеходци са ранени и един е загинал. Възрастовата граница, при които са настъпили произшествията е между 30 и 80 години. “Броят на младите водачи, които участват в тежки пътнотранспортни произшествия на територията на област Перник е изключително малък. Това от своя страна донякъде е добре. Или водачите са внимателни, или малко управляват, защото малкото опит, които имат и нередовното управление на МПС понякога води до невнимание и настъпване на тези произшествия”, каза комисар Йордан Дундаков.

Анализът на полицията в областта показва още, че са регистрирани 57 нарушения от шофьори, употребили алкохол и с показание на дрегера до 1,2 промила, а 32 нарушения са над 1,2 промила. “Затова ще излезем с предложение до Районна прокуратура-Перник наказанията, които се определят за лишаване от управление на МПС при престъпления да не са по-малки от административните предвидени в Закона за движение по пътищата”, добави още комисар Йордан Дундаков.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...