С Бах и Вивалди ще се озвучи дворът на Църногорския манастир за откриването на събора “В сърцето на Граово”

“Пътят към храма…” ще е темата на колоквиума на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. Темата е свързана със създаването на туристическа дестинация “Краищенско Светогорие”, съобщиха от Областна администрация-Перник.

На колоквиума се очаква да пристигнат висши държавници, архиереи от Българската православна църква, хора от научните среди, експерти и бизнеса. Форумът ще се проведе в навечерието на фолклорния събор „В сърцето на Граово”, на 8 юли. Колоквиумът се организира от неправителствената организация “Краищенско Светогорие” и стартира от 16:00 часа в официалната трапезария на Църногорския манастир над село Гигинци.

Темата за форума е взаимствана от филма на Тенгиз Абуладзе „Покаяние“ и емблематичната реплика от него „За какво е път, който не води към храма?“ Колоквиумът има своите съвсем практически цели – да фокусира вниманието върху нормативните възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“, с акцент върху инфраструктурата и комуникациите в региона, поясняват от Областна администрация-Перник.

Инициативата „Краищенско Светогорие“, създадена през 2015 година в град Земен, успя да се наложи като устойчива идея и платформа за развитие на културно-историческия и поклонническия туризъм в региона, с голяма концентрация на църкви, манастири, храмове и паметници на културата. Тя акумулира вниманието и с визията си успя за краткото време на съществуването си да обедини духовни, административни и икономически ресурси и да се наложи като посока за устойчиво развитието на туризма в областта. Темите на първите форуми бяха свързани с манастирите, тяхното събуждане за нов живот и популяризирането им. И постиженията в тази връзка вече са факт – реновация на Пещерски, Жаблянски, Горноврабчански, Пенкьовски, Леворечки, Билински и други манастири, както и на редица църкви – изграждането на нови храмове, сред които красивата църква и скит “Свети Пантелеймон” в село Смиров дол, Земенско, множество параклиси, чешми, свети места. Инициативата навлиза в своя следващ етап на развитие и фокусът днес е върху довеждащата инфраструктура, свързващите пътища и комуникации, в това число екопътеки между знаковите храмове, за да привлекат туристи не само от България, а и от цяла Европа.

По време на колоквиума, организаторите от неправителствената организация, заедно с Регионален исторически музей-Перник ще представят в манастирския двор фотоизложба „Уникални църкви и манастири от Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско“ и ще представят млечни продукти и производства от региона. На фиалата на Църногорския манастир световно известният български Маестро Мартин Пантелеев ще изпълни солов концерт – цигулка. Той ще пристигне специално от Германия, за да озвучи манастирския двор с произведенията на Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Жул Масне, авторски композиции и български класически аранжименти, добавят още от областната управа.

Четвъртото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово” се провежда с благословията на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит и под патронажа на областния управител на област Перник Кирил Стоев. Препоръчителният дрескод за всички посетители на събитието е „Мотив Шевица“. Преди няколко дни бе обявена и програмата за откритата сцена на манастирските ливади. Прочетете още по темата в публикацията: Най-дългото Граовско хоро ще се извие пред откритата сцена на Църногорския събор – ПРОГРАМА.

Генерални спонсори на събора “В сърцето на Граово” са компанията „Асарел-Инвестмънт“ и ОЗК – “Общинска застрахователна компания”-Перник. Входът е свободен.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности за предстоящото четвърто издание на събора край Църногорския манастир.

Виж също...

Loading...