Радетелят за опазването на грънчарството в Бусинци Петър Гигов ще бъде показан в изложба в музея на Брезник

На 17 юни в 15:00 часа в изложбена зала „Военен клуб“ в град Брезник ще бъде открита гостуваща изложба, посветена на големия бусински грънчар Петър Гигов. Представена е от Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в град Троян, съобщиха за Zapadno.com от Общински исторически музей-Брезник.

Петър Гигов в продължение на десетилетия е радетел за опазването на грънчарство в Бусинци. Участва в национални и международни изложби на художествени занаяти и приложни изкуства – село Орешак, Пловдив, „ Етъра”, Москва, Токио, Делхи, Прага, Осло, на световното изложение в Осака. Негови съдове има в българската секция в „Музея на човека” в Париж. През 1963 годиан е удостоен със званието „Заслужил деятел на народното изкуство” и е награден с орден „Свети Свети Кирил и Методий“ I степен.

Ще бъдат показани негови произведения, които се съхраняват във фондовете на Музея на занаятите, придобити при участията му в изложби в Троян и Орешак. От информационните табла посетителите ще имат възможност да се запознаят с живота и мисията на Петър Гигов, както и да разгледат архивни материали – снимки и документи, предоставени от личната колекция на племенника му – Александър Кожухаров, учредител на фондация „Петър Гигов и бусинската керамика“.

Изложбата е част от празничната програма посветена на Граовския събор „Видовден”. На този празник грънчари от Бусинци, Троян, Самоков и други места са разпъвали своите сергии на чаршията в Брезник. Брезничани и гостите купували пъстроцевтните грънци за своите делници и празници.

Афиш: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...