Връх Руй ще посрещне българи и сърби от двете страни на границата на традиционното международно изкачване

След двугодишна пауза традиционното международно изкачване на връх Руй от двете страница на границата отново ще се проведе, съобщават организаторите.

Организираното изкачване от България ще започне от трънското село Забел, а от Сърбия то се води от планински клуб „Руй“ от Бабушница. Пътеки до върха има и от други две трънски села – Зелениград и Ломница. Водачи за изкачването от българската страна ще потеглят с желаещите само от Забел.

Международното изкачване ще се проведе на 25 юни и от центъра на село Забел ще стартират в 9:30 часа. Всеки, който желае да се включи, ще трябва да уведоми българските гранични власти за намерението си на електронната поща rdgp_dragoman@abv.bg. В уведомлението се посочват три имена и единен граждански номер, уточняват още организаторите.

През 2020 година международното изкачване бе отложено, поради пандемията от коронавируса. На следващата година единствено сърбите достигнаха върха по време на организираното изкачване, а от българска страна то бе отложено заради гръмотевици.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...