Брезник е първото място след Троян, което показва над 50 съдове от 60-те и 70-те години на грънчаря от Трънско Петър Гигов

В зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник бе открита изложбата “Троянските пътеки на Петър Гигов”. Чрез експозицията в град Брезник гостува Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в град Троян, предаде репортер на Zapadno.com.

С експонати от 60-те и 70-те години на миналия век и информационни табла със снимки посетители на музея могат да се запознаят с работата на майстора-грънчар от трънското село Бусинци Петър Гигов в периода, когато е оставил своята следа в Троян. Изложбата е експонирана за първи път през месец декември 2021 година по случай празника на свети Спиридон, който е покровител на занаятчиите и занаятите. Интересното е, че Брезник е първото място след Троян, на което се показва експозицията, посветена на Петър Гигов, поясниха за Zapadno.com от Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства и добавиха какво свързва майстора със старопланинския град. “Първо това е глината, защото както Бусинци, така и Троян е един от големите центрове за развитие на керамиката в България по време на Възраждането и след Освобождението. Но защо “Троянските пътеки на Петър Гигов”? В своя творчески път той е бил един от първите участници в село Орешак. Дори печели и златен медал от това си участие в изложението. Негови съдове са участвали и са откупувани във времето от фонда на музея на занаятите. По време на работа в нашите фондове ние установихме, че притежаваме колекция от 54 съдове на Петър Гигов. Това съчетано с едно наше посещение в Бусинци преди време ни вдъхнови да му отделим специално внимание, да направим една негова колекция”, каза Нина Димитрова, която е уредник на фонд “Керамика” в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян.

Приликите на съдовете от Бусинци и Троян са свързани с майсторското източване на изделията. “Троянските и бусинските грънчари са овладяли изключително добре техниката на изработването на съдовете. А отликите – те са ясни. Бусинските имат това архаично звучене с опростената шарка. Те някак си не я комерсиализират, както троянските грънчари. В някакъв момент троянските грънчари започват да отговарят на търсенето за по-пъстри съдове – хващат точно комерсиалната пътека. Бусинските грънчари си остават с традиционното, старото бусинско грънчарство и може би това донякъде изиграва роля, че троянският център се съхранява и до днес, а в Бусинци с времето запада. Така поне го обясняват изследователите”, коментира още уредникът от музея в Троян Нина Димитрова.

Първоначално изложбата “Троянските пътеки на Петър Гигов” не е била замислена като пътуваща, но след отправена покана от директора на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова, граовският град е първото място извън Троян, в което тематичната експозиция е изложена. “Изложбата я бяха направили зимата за свети Спиридон, за празника на грънчарите. Случайно я видях на техния сайт. Помолих ги да ни гостуват и любезно се отзоваха. И ето тази прекрасна изложба на Петър Гигов е сред нас. Надявам се, че на брезничани и гостите ще им хареса. Ние трябва да популяризираме Западните покрайнини и традициите, които ги имаме и които постепенно за съжаление замират. Петър Гигов беше и малко особняк, и малко зевзек, но характерното за него е, че той винаги надписваше своите съдове. Коя година и къде ги е направил. А пък на тези съдове от етикетите ще видите, че на всяко дъно е оставил своето послание. Смятам, че колекцията е прекрасна. Тук, в Брезник нямаме грънчарска работилница и грънчари, но на “Видовден” са идвали грънчари не само от Бусинци, но и от Троян, Самоков и други грънчарски центрове. Така че ние преспокойно можем да направим изложба съдовете от грънчарските работилници, които се съхраняват в нашия музей. В този ден мало и голямо от цяла Брезнишка околия се е стичало в град Брезник. Купували са съдовете, които са предлагали грънчарите от другите краища и за наша радост във фонда също имаме такива съдове”, сподели директорът на музея в Брезник Емилия Велинова.

Съдове, изработени от Петър Гигов, могат да се видят във Франция, Русия, Токио и други места, където са оценили неговата работа. Музеят на бусинската керамика в село Бусинци също съхранява множество изделия, изваяни от ръцете на големия майстор.

Виж също...

Loading...