Празнични граовски носии ще покаже читалището на село Велковци по време на регионалния етап за събора на народното творчество в Копривщица

Граовски литаци от област Перник ще бъдат показани на регионалния преглед на XII национален събор на народното творчество в Копривщица, предаде репортер на Zapadno.com.

Част от тези литаци ще бъдат от брезнишкото село Велковци. С тях ще се представи местното народно читалище “Граовска пробуда-1928”. Читалищната институция ще представи носии на повече от 80 години. “В самите изисквания за националния събор на Копривщица е включена продължителността на такова участие – показ на традиционни костюми до 2 минути. Ще си имаме самите носителки – едни ще са по-възрастни, другите ще бъдат по-млади хора”, сподели Иванка Василева от отделът за култура в Община Перник.

Празничните граовски носии от Велковци ще бъдат показани на 18 юни в следобедните часове. Освен тях ще се представят и граовски литаци на над 120 години от пернишкото село Дивотино. Регионалният преглед ще се проведе на 18 и 19 юни на откритата сцена в парка в центъра на Перник. Прочетете още по темата в публикацията: Над 700 талантливи хора от област Перник ще преминат през сцената на регионалния етап за събора в Копривщица.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...