Сръчните ръце на самодейки от село Слаковци шият костюм от чемшир, с който да представят обичай за измолване на дъжд – СНИМКИ

Народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци се подготвя за участието си в регионалния етап за област Перник на XII национален събор на народното творчество в Копривщица, съобщи за Zapadno.com Светла Райчева.

На 18 и 19 юни на откритата сцена в градския парк в центъра на град Перник, а при неблагоприятни метеорологични условия в голямата зала на Обединения детски комплекс, ще се проведе регионалния преглед на желаещите да участват в националния събор в Копривщица. В етапа за област Перник ще се включат около 100 участника от читалища и училище в Брезнишко. Прочетете още по темата в публикацията: Около 100 човека от читалища и училище в Брезнишко ще покажат творчеството си на регионалния етап за събора в Копривщица.

Сред участниците, които ще бъдат оценявани от тричленно жури, ще са 7 самодейци от читалището на село Слаковци. Те ще представят обичая “Вайдудула” (“Пеперуда”), който е свързан с измолването за дъжд. За тази цел се подготвя костюм, изработен от растението чемшир. От ранното петъчно утро 5 дами са в местното читалище, където се изработва костюма, който е от чемшир от Слаковци. Самодейците ще представят обичая на 19 юни от 11:30 часа, поясниха за Zapadno.com от читалището.

Разгледайте снимки по шиенето на костюма от чемшир:

Снимки: Светла Райчева

Виж също...

Loading...