На фермерски пазар в град Брезник ще се меси хляб, предлагат граовски ястия и други гастрономически изкушения

Демонстрации по приготвяне на хляб и трахана ще покажат от читалището на брезнишкото село Долна Секирна и дама от Ивайловград, съобщиха за Zapadno.com от Регионалния младежи център в Брезник.

Демонстрациите ще бъдат част от програмата на фермерски пазар, който ще се обособи на 25 юни в двора на бившата селскостопанска гимназия в Брезник. Регионален младежки RAISE център организира фермерски пазар в Брезник “Всички желаещи може да заповядат да си вземат вкусни плодове и зеленчуци, сладка и сиропи и така да подкрепят местните фермери”, уточняват от младежкия център и допълват, че на тържището ще се предлагат и ястия от Граово.

В програмата е предвидено провеждането на семинар, който ще е на тема „Местните храни и развитието на гастрономически селски туризъм“. Като жена с истинска страст и отношение към малките населени места и истинския вкус организаторите представят доцент доктор Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българска академия на науките, която ще е специален гост на пазара. “От нея ще научите що е то „бавна храна“ и защо трябва да я ценим и пазим. В навечерието на фермерския пазар сме подготвили изненада за младежите – „Рисуване и вино“.

Дворът на центъра ще се превърне в място за творене и сладки наздравици с помощта на Женя Желязкова и Десислава Новакова от ателие „ЕкоЕтноАрт“ от град Радомир”, добавят от младежкия център. Заниманията с рисуване и вино ще са с предварително записване и такса за участие. Фермерският пазар ще работи между 10 и 15 часа.

Виж също...

Loading...