Областният управител К. Стоев към талантливи хора от област Перник: Вие сте живото огнище на националното ни самосъзнание

“За мен е чест да открия Регионалния етап за XII национален събор на народното творчество – Копривщица – 2022 година. В тези два дни над 700 участници от Пернишко ще се качат на сцената и ще покажат съкровищницата на Граово”, каза областният управител Кирил Стоев и даде начало на Регионалният преглед за Националния събор в Копривщица, съобщиха от Областна администрация-Перник.

„Днес от тази трибуна искам да ви кажа нещо важно – всички вие сте живото огнище на националното ни самосъзнание. Благодарение на общите усилия на млади и стари, даряващи време и средства, фолклорното наследство от предците ни, което показвате и го предавате на тези след вас е един от стълбовете на българския дух. Желая успех на всички ви и съм убеден, че ще представите област Перник пред цяла България, с най-доброто, което пази уникалността на граово по един неповторим и несъизмерим начин”, заяви Стоев.

В рамките на два дни (18 и 19 юни) на сцената на Обединен детски комплекс-Перник своите таланти и изпълнения ще покажат над 700 участници от общините Перник, Брезник, Радомир, Земен и Ковачевци. В събитието участват 65 индивидуални изпълнители –певици/певци, разказвачи и хумористи на традиционен фолклор, 16 певчески групи, 26 танцови формации и хора с песенен съпровод, 12 групи за словесен и обреден фолклор, групи за детски игри, поговорки, басни и легенди и 1 ансамбъл за народни песни и танци. Журито на Регионалния етап е в състав Милена Любенова от Института по фолклор, Милчо Георгиев – утвърден етнохоролог, Цветана Манова – етнолог.

Събитието се организира от Областна администрация-Перник и Община Перник, а сред официалните гости на откриването бе и заместник областният управител Ива Борисова.

Снимка: Областна администрация-Перник

Виж също...

Loading...