Брезнишкият музей обновява експозицията в Класното училище, посветена на просветата през Възраждането, както и залата с етнография

Последните 2 години ще се окажат важни в историята на изложбена сграда “Класно училище” към Общински исторически музей-Брезник. Причината е, че вторият етаж на музейната сграда се обновява за първи път от десетилетия, предаде репортер на Zapadno.com.

През 2021 година е обновена постоянната експозиция “Духовен живот и просвета в Брезнишко в епохата на възраждането”. Дейностите по обновяването са извършени със средства по проект, финансиран от Договора за сътрудничество между “Асарел-Инвестмънт” и Община Брезник. През цялото минало лято са извършени обновяванията на залата. В дейностите са се включили музейните работници и доброволно професор доктор Надя Манолова, художниците Даря и Сашо Евтимови и Юлия от рекламно студио “Джули експрес”.

“Изцяло са подменени витрините, сложен е ламинат, допълнени са нови експонати като това табло с параклиса от къщата на поп Димитър. Църковното настоятелство към храм “Свети Георги Победоносец” и отец Михаил помогнаха за попълването с още предмети. Говоря за икони и дърворезби от църкви и манастири в Брезнишко, които ние ги реставрирахме. Излязоха в тези купища, които се съхраняваха там, и нови икони от поп Димитрия с надписи отзад от 1872 – 1882 година. Плюс това в предишната експозиция бяха експонирани от кривоноски манастир, по старото наименование, така както са донесени частите от иконостаса. Бяха експонирани, нападнати от вредители, така че и тези части бяха реставрирани. Всичко е реставрирано, консервирано и представено в тази експозиция. Ние се гордеем, но за съжаление, поради пандемията не можахме да направим едно официално откриване”, поясни директорът на музея Емилия Велинова.

Тази година се предвижда да бъде обновена залата с постоянната етнографска експозиция. “Започваме още другата седмица с проветряването на експонатите, които са вътре в експозицията. Понеже това са постоянните експозиции на музея – „Етнография“ и „Възраждане“, по закон ние нямаме право да извършваме промени, но можем да ги допълним. И там ще бъде махнат мокетът и ще бъде поставен ламинат. Стените ще бъдат боядисани. Дървенията ще бъде обезпаразитена със специален химикал”, каза още директорът на музея. Амбицията е до есента обновяването на експозицията да бъде завършено. Дейностите ще бъдат извършени със средства от бюджета на музея. Предвижда се след обновяване на залата да се проведе официално събитие за двете постоянни експозиции в Класното училище.

Виж също...

Loading...