Областният управител: Ако зависи от мен, бих дал възможност на всички да отидат на националния събор в Копривщица

В рамките на два дни се проведе регионалният етап на област Перник за участие в XII национален събор на народното творчество – „Копривщица ‘2022“. Организатори на събитието са Областна администрация-Перник и Община Перник. В двудневна програма самодейци от област Перник се представиха пред жури, което следеше стриктно за основното изискване към изпълнителите – да представят традиционен фолклорен песенен и инструментален репертоар от Пернишка област. Журито бе в тричленен състав, с богат опит и авторитет – Милена Любенова от Института по фолклор, Милчо Георгиев – етнохоролог, Цветана Манова – етнолог, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

С пожелание за успех към всички участници се обърна областният управител Кирил Стоев. „Благодаря Ви, че сте тук! Ако зависи от мен, бих дал възможност на всички да отидат на националния събор в Копривщица, защото величието на традициите, граовското хоро, силата на нашите песни и гордостта ни, я превъплътихте по един уникален начин, така както само граовци го умеят“, сподели Кирил Стоев. Той благодари на Община Перник за доброто партньорство, на журито и на своя екип за организацията, за да се реализира успешно това събитие. „Успехът е с нас и аз не се съмнявам, че можем да очакваме златни медали от Копривщица“, каза в заключение Стоев.

Участниците в регионалния етап от пернишко представиха богатството на граово по неповторим начин. В рамките на два дни – песните, танците, обичаите от фолклора на областта бяха представени от поколения граовци. Най-малките участници на сцената на Обединен детски комплекс-Перник бяха на едва на 4 години, а най-възрастните, сред които разказвачи, певци и танцьори на 86 години.

Националният събор на народното творчество в Копривщица се провежда от 1965 година на всеки пет години. От 2016 година е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Тази година съборът ще се проведе на 5, 6 и 7 август, а основни организатори са Министерство на културата и Община Копривщица.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...