Скъп гост в Брезник: Брезничани посрещнаха професор Кантарджиев в храм “Свети Георги Победоносец”, който е проектиран от негов роднина – СНИМКИ

Тържествено отбелязване на 95 години от градежа на брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” и 74 години от освещаването му се е състояло на 21 юни в светата обител. Официален гост на събитието е бил професор доктор Тодор Кантарджиев и неслучайно е гостувал на брезничани, предаде репортер на Zapadno.com.

Основите на храма са положени през далечната 1927 година, но същинските дейности по градежа започват по-късно – едва през 1934 година. Освещаването е извършено малко над 20 години след стартирането на градежа. В началото на XX век архитект Смирнов е подготвял всичките проекти за построяването на храма. През 1925 година неговият план е доразработен от Петър Кантарджиев и така да се стигне до изпълнението му и построяването. Тези и други интересни подробности можете да прочетете в публикацията: Храм-паметникът “Свети Георги Победоносец” е умалено копие на катедралния храм “Свети Александър Невски”.

Петър Кантарджиев е дядо на професор доктор Тодор Кантарджиев. По този повод вчера той е присъствал на отбелязването на двете важни за храма годишнини. В ролята на домакини са били отец Михаил Станкович, доктор Варя Церовска, Мария Добревска и Аниела Асенова. Сред присъстващите е бил и първият кръстен в храма човек – уважаваният от брезничани и хора от други краища Божидар Пантев. През 1948 година светата обител е осветена и още в същия ден са направени и първите две кръщанета. Първият кръстен човек в осветения храм е Божидар Пантев. Научете какво още разказа брезничанинът за кръщаването си в публикацията: Божидар Пантев е първият човек кръстен в храм “Свети Георги Победоносец” веднага след освещаването на светата обител.

По време на срещата пътешествениците на Брезник са представили на брезничани и гости на града кратка история на храма и апел да се довърши изографисването, с което се твори новата му история. Всички гости са имали възможност да разгледат изложба с автентични документи и плана на храма от 1925 година. Тези документи се съхраняват в храма. Идеята за събитието е на Аниела Асенова с помощта на Община Брезник, народно читалище “Просвещение-1870”, отец Михаил и доктор Вяра Церовска.

На вчерашното събитие със свои изпълнения са се представили певиците и певците на вокален ансамбъл “Елици” от класическата гимназия в София.

Доскоро професор доктор Тодор Кантарджиев не е имал представа, че неговият дядо е проектирал храм “Свети Георги Победоносец”. Вчера за първи път той е посетил Брезник и е останал очарован от топлото посрещане.

Разгледайте снимки от отбелязването на 95 години от стартирането на градежа на храма и 74 години от неговото освещаване:

 

Снимки: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...