В село към община Брезник учредиха ново читалище с над 60 членове в настоятелството, обмисля се създаване на сурвакарска група

Едно от малките населени места в община Брезник уверено върви към своето възраждане. Наскоро в селото е учредено ново читалище, което си е поставило и амбициозна задача в своите планове за развитие, предаде репортер на Zapadno.com.

Новото читалище е учредено на 18 юни на събора в село Горна Секирна. Инициативата за създаването му е на кметския наместник на селото Румен Николов, а идеята е подкрепена от над 60 човека, свързани с Горна Секирна. Всичките те са членове на читалищното настоятелство, което пък е председателствано от кметския наместник.

Името на читалището е “Победа-2022” и се явява като наследник на закритото преди години народно читалище “Христо Ботев-1932”. Просветно-културното средище се помещава в сградата на кметското наместничество. В административната сграда се помещават пенсионерският клуб и музеен кът с експонати, които вече са включени към дейностите на новата местна институция.

Амбицията е читалището на Горна Секирна да работи за създаване на местна сурвакарска група, която да пресъздава традицията в селото, на общински, регионални и национални фестивали.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...