Метеорологичният наблюдател на Трън К. Михайлов: Климатът в района вече е с разлика между 15 и 30 дни, а изменията започнаха преди три десетилетия

През последните няколко години все по-често в региона да наблюдаваме необичайни метеорологични явления. Освен тях времето и преливането между отделните сезони също се измениха осезаемо. Това констатира и метеорологичният наблюдател за района на Трън Кирил Михайлов, който следи уредите на държавната метеорологична станция, разположена в махала “Илиин хан” на града, предаде репортер на Zapadno.com.

От 5 години в град Трън отново функционира метеорологична станция, която е част от Националния институт по метеорология и хидрология. В близост до сегашното съоръжение в трънската махала се е намирало и старото такова, което също е било единственото държавно и се е стопанисвало в продължение на 35 години от трънчанина бай Данчо, който починал през 2016 година. Трънчанинът Кирил Михайлов наблюдава времето в община Трън от десетилетия и впечатление му прави, че в последните около 30 години климатичните условия в района са се изменили. “Общото мое виждане, защото все пак говорим за лично наблюдение, климатът се променя много бавно, но сигурно. Променя се в посока към по-топло, субтропик. Моето наблюдение е, че преди 30-тина година започнаха да закъсняват сезоните. Особено отчетливо и рязко почти преходните сезони слабо се усещат – директно от голяма жега към голям студ се отива. Тази година пролетните дъждове ги няма. Има едно – две превалявания, които са съвсем никакви. Но едновременно с това доскоро имаше отрицателни температури. Говорим за минус 2, минус 1 градуса с леки слани. Това повлиява на местните производители с градинки. Който си е насадил нещо може да му пострада. Навремето с баща ми имахме овощна градина, в която вече дърветата са остарели. Но пък преди 30-тина години тези дървета много силно раждаха. Почти не помня година, в която не са раждали, да ги попари слана или сняг да падне по никое време. Докато последните десетина години се наблюдава силна тенденция през месец април – преди да разцъфтят или след като вързали дърветата, така се получава че има или много ниски температури, или снеговалеж от необичайни студени фронтове. С една дума човек да не чака нищо от овощните дървета”, каза Кирил Михайлов. Това е доказателство за рязката промяна между топло и студено време, смята още трънчанинът. Общата тенденция за климата в страната ни е към затопляне. Валежите от дъжд също вече са неравномерни.

Промяната на времето и в съвкупност с пръскането с препарати в земеделските земи пък оказват влияние върху пчелите. През последните няколко години се наблюдава засилено измиране на пчелни семейства. В района на Трън, където преминава река Ерма, се наблюдава интересна особеност. “Ако покрай реката е минусова температурата и има слана, на едно отстояние – да речем в полите на планината вече няма слани. Там също са ниски температурите, но не са отрицателни. Затова назад в годините по Трънско дръвчетата са садени от такива сортове ябълки, круши и сливи, които са студеноустойчиви. Това е от гледна точка на общия климат на Трънско. Старите сортове овощни дървета почти ги няма – и като фиданки, и като производство. Има сортове ябълки и круши, които издържат от реколта на реколта. Един от най-вкусните сортове ябълки се казва така наречената “циганка”. Тя е с мнго висок процент на пектин след киселицата”, сподели още Кирил Михайлов от Трън.

Метеорологичният наблюдател е бил свидетел на аномалии в Знеполе. Той е виждал смерч в полетата през късна есен или по време на валеж. “Един, който го виждах, в туроковско и бераинско поле преди 20 и повече години, беше след като бяха изорали. Смерчът отиде на височина не по-малко от 600 метра нагоре и вдигна една страшна пушилка и прах с диаметър около метър, не по-големи. Виждал съм преди доста години и дъждовен смерч над Ярловци”, спомни си Кирил Михайлов. Тези аномалии не повлияват на климата в района, а единствено могат да предизвикат локални поражения, добави още той.

“Пролетните валежи, които трябва да извалят през края на март, април и малко от месец май, те се извалят с месец закъснение и отгоре. Много интересно е, че от три години поред, на много конкретна дата през месец юни, температурите рязко падат до 1 – 2 градуса”. Трънчани си имаме лаф: “Кига че изимиму летоска”, тоест “Няма ли да дойде лятото най-накрая”, отбеляза още трънчанинът.

Виж също...

Loading...