Самодейци и ученици от Брезник, както и читалищата на Долна Секирна, Слаковци, Сопица и Кошарево ще участват на събора в Копривщица

Представители на пет читалища и едно училище в община Брезник ще участват на XII национален събор на народното творчество в Копривщица, съобщиха за Zapadno.com от Областна администрация-Перник.

На 18 и 19 юни в Перник се проведе регионалния етап за допускане до участие на събора в Копривщица. Участие в него взеха над 700 човека от региона, сред които и представители на 7 читалища и едно училище от Брезнишко. Техните изпълнения бяха оценявани от жури, съставено от Милена Любенова от „Института за етнология и фолклористика с етнографски музей“ при Българска академия на науките, етнохорологът Милчо Георгиев и етнологът Цветана Манова.

Комисията е определиха на националния събор в Копривщица да се представят четири читалища и гимназията в град Брезник. Участие в събора, който ще се проведе между 5 и 7 август тази година, ще вземат група за словесен фолклор „Бучляци“ с художествен ръководител Николина Байкова към брезнишкото средно училище “Васил Левски”. Освен тях ще се изявят певицата Василена Методиева и танцов клуб “Калина” към народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник, Светла Райчева и Светла Пантелеева от народно читалище “Искра-1932” в село Слаковци, Яна Кирилова от народно читалище “Иво Войвода-1928″ в село Долна Секирна, смесена фолклорна танцова формация „ШарениЯ” към народно читалище “Светлина-1932” в село Сопица, както и Александра Станилова от народно читалище “Пробуда-1927” в село Кошарево.

Всички тези талантливи хора от Брезнишко ще представят на събора в Копривщица граовски хумор, седем песни и четири хороводни танца.

Допуснати за събора са и други участници от област Перник, а общата програма, която ще представят ще е с продължителност 6 часа и 26 минути.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...