В горещия юнски ден брезничани отбелязаха Петровден на място, където в миналото е имало храм – ВИДЕО+СНИМКИ

Жители на град Брезник се събраха в местността “Петров камък”, за да отбележат празника Петровден, съобщи за Zapadno.com Аниела Асенова.

Въпреки горещото време брезничани отново почетоха големия празник с молитва и курбан на мястото, където някога е бил изграден храм. Курбанът е от фасул, тъй като днес е сряда и по традиция в този ден от седмицата в приготвянето му не трябва да се влага месо. Тази година курбанът за Петровден се дава от брезничаните Станислав и Мария. Протойерей Константин направи водосвет и освети ястието за празника. От Община Брезник пък оказаха голямо съдействие при организацията и провеждането на честването, като кметът Васил Узунов има голяма заслуга за това, отбеляза още Аниела Асенова.

В миналото в местността “Петров камък” е била изградена църква, носеща името на светеца Петър. Турците унищожили храма и в наши дни от него са останали руини. През 60-те години на миналия век историкъти археолог професор Димитрина Митова-Джонова е проучвала района на храма, но частично. Досега на мястото не е извършвано задълбочено изследване.

Вижте видео и снимки от отбелязването на Петровден в град Брезник:

Видео и снимки: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...