Скъпи спомени от Брезнишко: Учител, преподавал в Горна Секирна преди 66 години, остана очарован от селото – ВИДЕО


Спомените на човек са нещото, което никой или нищо не може да изтрие и промени. Най-милите спомени са и най-безценните за хората. Такива приятни моменти в своя живот е имал 84-годишният бивш преподавател Кирил Костурков от симитлийското село Полето. Неговите спомени от началото на кариерата са свързани с брезнишкото село Горна Секирна, предаде репортер на Zapadno.com.

Кирил Костурков е роден през 1938 година в симитлийското село Полето. На 8-годишна възраст той остава сирак и от този момент до навършване на пълнолетие съдбата му е свързана с живот в домове за сираци. През 1956 година е завършил средно специално образование по педагогика в Благоевград. Тогавашната власт го е назначавала за учител в училищата, където е имало най-голяма нужда от преподаватели. Желанието му е било да започне да преподава в голямо село, но директорът на учебното заведение, което е завършил, му е казал: “Ти си момче и ще се справиш с учениците в четири слети класа в село Горна Секирна”, спомни си Кирил Костурков.

В село Горна Секирна пристигнал с каруца по черен път, засипан с чакъл. Преподавал е в местното училище “Свети Иван Рилски” в продължение на 3 месеца. Тогава училището се е помещавало в сегашната административна сграда на населеното място. Посрещането му от местните в Горна Секирна бил вълнуващ момент. Още преди да стартира учебната година за учениците, на 15 септември, кметът на селото и директорът на училището заръчали новият учител да организира честване за 9-ти септември.

По време на престоя си в брезнишкото село е живял в дома на баба Митра, за която 84-годишният учител е останал с добри спомени. В продължение на краткото време, за което той е преподавал в Горна Секирна, се е сприятелил с местните жители, които често го канили на своите лични празници в домовете си. В свободното си от училище време Кирил Костурков, заедно с дейни младежи от селото, прокарали първата телефонна линия. Това било трудна задача, тъй като на места жицата се закачала на дървета и през пресечени местности. Крайният резултат бил прокарана до селото телефонна линия преди Кирил Костурков да бъде преназначен да преподава в друго населено място на страната.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още разказва учителят от началото на своята кариера в Горна Секирна:

Учениците в края на 50-те години на миналия век в Горна Секирна са били ученолюбиви и са имали голямо желание да се образоват. След няколкото месеца, прекарани в селото, младият тогава учител получил заповед да се яви в казармата за отбиване на военна служба. Така той бил разпределен в Старозагорско, където служил в продължение на 2 години. След уволняване от казармата е започнал работа като начален учител в айтоското село Чукарка. Зад гърба си той има 42-годишен стаж като преподавател в различни училища. Съдбата му го върнала и в родното село Полето, където учил учениците, а впоследствие бил избран и за председател на основаното през 1960-та година народно читалище “Никола Йонков Вапцаров”. Негова е заслугата за изграждането на читалищната сграда в селото, за която през годините е успял да извоюва запазването на статута и като културен дом, тъй като в наши дни в нея се извършват административните дейности за Полето.

Споменът от първата му работа в Горна Секирна остава ясен дори след 66 години. Той си спомня и за момента, когато местните го изпратили с подаръци към военната му служба. Но освен с тях, те го отпратили и с мили думи. От занимаването си от Горна Секирна учителят не е посещавал селото. На 18 юни 2022 година – 66 години след занимаването му, Кирил Костурков отново се завърна в селото и сподели, че е останал с много добри впечатления. “Аз очаквах да видя малко хора и малко къщи – вече поразрушени. А всъщност съм доволен, че селото си се възражда и много нови къщи има”, каза бившият учител.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още споделя за своите впечатления от Горна Секирна Кирил Костурков:

Дългогодишният учител е издал и четири авторски книги. Първата е със заглавие “История на село Полето”, втората е пътепис със снимки от Дания и Швеция, третата отново е свързана с родното му място, но в нея са описани разкази и легенди. Четвъртата книга на Кирил Костурков е със заглавието “Живот под знака на осмицата”. Последната негова книга е автобиографична и описва интересния живот на учителя. “Роден съм 38-ма и на 8 имам много събития. Дъщерята е 88-ма родена, 88-ма ходих в Австралия при брат ми. Също 88-ма година – на 8.8.1988 година, това са четири осмици. Претърпях пътнотранспортно произшествие”, каза Кирил Костурков.

На събота на Горна Секирна той получи плакет “Респект” от името на жителите на селото. Пожеланието му към всеки, който чете това е интервю, е да му сбъдват мечтите в живота и да има успех във всички начинания.

Виж също...

Loading...