Читалището на село Слаковци ще посрещне 90-годишнината си с нова дограма на зала на първия етаж

Зала към сградата на народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци вече е с по-приветлив вид. Старата метална дограма вече е в историята и спомените на слаковчани, а на нейно място е монтирана нова такава, предаде репортер на Zapadno.com.

Залата се използва за сбирки, свързани с пресъздаване и отбелязване на традиционни празници и обреди, както и поставяне на урна за гласуване по време на избори. Читалищната сграда е изградена в началото на 70-те години на миналия век и оттогава до наши дни дограмата на първия етаж не е подменяна. Читалището е кандидатствало с проект за отпускане на средствата от годишното дарение на минната компания “Асарел-Инвестмънт” за община Брезник. Проектът е сред одобрените за финансиране по Договора за сътрудничество между “Асарел-Инвестмънт” и Община Брезник. Стойността на проекта е 2 600 лева, поясни за Zapadno.com секретарят на читалището Светла Пантелеева.

Монтирането на новата дограма е извършено от брезнишка фирма и е приключило през месец май. Поставени са четири нови прозореца и една врата. Със собствени средства са закупени и окачени щори на новите прозорци. Част от първия етаж все още е със старата метална дограма, но през следващата година и тя ще бъде подменена, добави читалищният секретар Светла Пантелеева и отбеляза, че сега външният вид на читалището е по-приветлив. Преди няколко години пък е била подменена дограмата на втория етаж на сградата със средства, отпуснати от Община Брезник.

Тази година читалището навършва 90 години от основаването си. Кръглата годишнина ще се отбележи с тържествено мероприятие в края на месец август.

Снимка: народно читалище “Искра-1932”

Виж също...

Loading...