Многовековен дъб в Трънско гние и умира пред погледа на Света Богородица – СНИМКИ

Дърво на 10 века в община Трън се превръща в загниваща дървесина. Вековното дърво се намира в двора на храм “Света Богородица” в село Докьовци, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди една година – през пролетта на 2021-а, местни хора сигнализираха, че огромен клон от дървото е паднал. Година след това дървото продължава да гние и умира. То се намира в двора на храма на селото и точно срещу него е поставен образът на Света Богородица с младенеца.

Вековният гигант е дъб и е на повече от 1 000 години. Освен това дървото е най-старото регистрирано такова в област Перник. То е заведено като вековно в държавен регистър през месец март 1983 година. Тогава височината му е била 25 метра, обиколка – 6,84 метра, а възрастта – 1 000 години. Имотът, в който се намира, е на църковното настоятелство при храма в селото.

През 2018 година експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите са извършили проверка на дъба и са констатирали, че състоянието му е лошо. Прочетете още по темата в публикацията: Дърво на 10 века в Трънско умира, собственикът му е информиран от експерти, но не предприема действия за възстановяване.

Информационният сайт Zapadno.com се опита да направи връзка с църковното настоятелство на храма, но опитите се оказаха безуспешни.

Разгледайте актуални снимки от вековния дъб в село Докьовци:

Виж също...

Loading...