Щрихи от миналото: Жители на Трънско сами са изградили масивни баражи, които да предпазват населените места от наводнения

Предпазването на населените места и земеделските земи в Трънско от наводнения е било заложено в държавната политика в миналото. Това разказа местният историк Кирил Михайлов по информация, записана в стария сборник “Трънски край”, предаде репортер на Zapadno.com.

След Освобождението на България много малко райони на Трънско са били залесени с гори. Повечето планински терени са били оголени и това е създавало проблеми на населението. “Трънско е било голищар, имало е страхотни наводнения. Особено тук руйската зона, отзад ломничката. Имало е конкретни зони, които са правили много гадни наводнения. Държавата е направила така, че да се построят баражи. Местното население е било ангажирано със субсидия от държавата. И е започнало да изгражда по един, по два, по три баража по протежение на тези опасни долини, които са правили наводнения. Това е било каменно-циментова зидария или само каменна. Зидани са били блокчета и до ден днешен могат да се видят тези баражи”, сподели Кирил Михайлов.

Баражите могат да се видят над село Туроковци, над трънския квартал “Баринци” и по други места в пограничната община. По времето на социализма в България част от тези баражи са обновени като са бетонирани. Старите баражи са изградени от гранитни блокове, между които е излят цимент. “На места от варовици и други зидарията е почти запечатана. Това е било удачна програма. Следващият етап за Трънско, а и не само, е бил силното залесяване”, каза още местният историк. Интересна подробност, свързана с тези залесявания е, че първият официален държавен разсадник в страната се намира в град Трън. Трънчани му казват “горният разсадник” и се намира по пътя за село Вукан. В миналото площта на този разсадник е била по-голяма от сегашната, но впоследствие територията му е съкратена.

Това показва, че преди повече от век е имало политика Трънско да се развива икономически.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...