Една от най-старите къщи в Брезник пази стенописи със светци, които поп Димитър изобразил преди повече от 100 години

Своеобразен “параклис” се намира в една от старите къщи в град Брезник, която е запазена до наши дни. Къщата е построена в края на 19-ти век и понастоящем нейн собственик е известната певица Маргарита Хранова, предаде репортер на Zapadno.com.

От табло в обновената през миналата година постоянна експозиция “Духовен живот и просвета в Брезнишко в епохата на възраждането” в Класното училище към музея на Брезник посетители научават за стенописи, които поп Димитрия Стоянов е изобразил в края на 19-ти век. През 1893 година поп Дмитрия заедно със синовете си Захари и Никола построяват къща, чиито сутерен свещеникът превръща в своеобразен “параклис”. На източната страна, като на централен иконостас, той е изобразил до пояс, в естествена големина в контур “Архангел Михаил”, “Матер Божия”, “Исус Христос”, “Свети Йоан Кръстител” и “Свети Никола.

Интересна подробност към стенописите е надпис, на който пише: “1893 октомврия писа поп Димитрия Стоянов, родом от Бегновци, дошел в Брезник в лето господне 1856 март. И така братие достиго до старост 73 години и писувам за поминалите времена…”

Поп Димитър Стоянов е роден през 1820 година в тогавашната махала “Непразненци” към село Бегуновци. Той е учителствал в село Режанци и в Билинския манастир “Свети Архангел Михаил”.

Част от снимките на стенописите са заснети от брезничанина Божидар Пантев с разрешението на сегашната собственичка на къщата Маргарита Хранова. Те и други интересни артефакти от духовния живот в Брезнишко могат да бъдат разгледани в постоянната експозиция в Класното училище към музея на Брезник.

Виж също...

Loading...