Около 60 самодейци от Брезнишко ще се качат на сцената на Църногорския събор “В сърцето на Граово”

Самодейци от няколко читалища в община Брезник и специална програма “Гласовете на Граово” ще се включат в тазгодишното издание на Църногорския събор, който ще се проведе от 8 до 10 юли над брезнишкото село Гигинци, предаде репортер на Zapadno.com.

На втория ден от събора (9 юли) в ранния следобед на сцената на манастирските ливади край Църногорския манастир се очаква да се изявят фолклорна група “Граовци”, Сорина Богомилова, Ева и Ива Валентинови, Десислав Димчева и Георги Гьолски. Всички те ще бъдат част от специалната програма на Църногорския събор, озаглавена “Гласовете на Граово”. На 9 юли в програмата участие ще вземат танцова формация “БрезиЯна” и детски танцов състав “Граовчета” към брезнишкото сдружение “БрезиЯна” с около 20 участници, както и Яна Кирилова към народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна.

На третия ден (10 юли) в концертната програма ще се включат самодейци от Брезник и брезнишкото село Слаковци. На сцената ще се качат детско-юношеският танцов състав към народно читалище “Просвещение-1870” в Брезник, танцов клуб “Калина” и певиците Василена Методиева и Теодора Димитрова. Около 30 ще са талантите от Брезник, които ще изпълнят автентични народни танци и песни. Близо 10 самодейци от групата за словесен фолклор към народно читалище “Искра-1932” в село Слаковци също ще покажат своя талант чрез “Слаковско всекидневие” и две песни, изпълнени от Светла Райчева.

Църногорският събор “В сърцето на Граово” се провежда под патронажа на областния управител на област Перник Кирил Стоев и с подкрепата на Министерство на земеделието, Обединени български животновъди и Българската православна църква. Генерални спонсори на събора “В сърцето на Граово” са компанията “Асарел-Инвестмънт” и ОЗК – “Общинска застрахователна компания”-Перник. Домакин на събитието е игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор. Празникът ще се проведе с благословията на Негово Светейшество патриарх Неофит. Входът е свободен.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности за предстоящото четвърто издание на събора край Църногорския манастир.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...