Танцова формация “БрезиЯна” и Яна Кирилова към читалището на Долна Секирна с награди от фестивала “Витошки напеви”

Брезнишката танцова формация “БрезиЯна” и самодейка към народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна са отличени с награди от ХV-ят Регионален фолклорен събор-конкурс “Витошки напеви“ в пернишкото село Кладница, научи Zapadno.com.

На провелия се на 2 юли фестивал са се представили 44 певчески, танцови групи и формации, ансамбли, групи за традиционен и обработен фолклор и 37 индивидуални изпълнители. Общо 440 участници от областите Перник, София, Кюстендил и София-град са показали многообразието на родния фолклор.

Тяхното участие е било журирано от жури с председател доктор на изкуствознанието и етномузиколог от София Веселка Николова и членове етнологът Цветанка Манова и етнохореологът и фолклорист Милчо Георгиев.

След обстойно гледане и прослушване журито е класирало и присъдило златен медал и диплом в категорията “Песенно народно творчество” на Яна Кирилова от народно читалище ”Иво Войвода-1928” в село Долна Секирна и първа награда (плакет и диплом) в категорията “Клубове за народни танци” за танцов клуб за български народни танци “БрезиЯна” с художествен ръководител Яна Кираджиева към брезнишкото сдружение “БрезиЯна”.

Снимка: Яна Кираджиева

Виж също...

Loading...