Бай Рангел от Сопица към сопичани: Пазете храм “Свети Георги” и го поддържайте, когато може и е необходимо

79-годишният жител на брезнишкото село Сопица Рангел Димитров е човекът, който най-много милее и се грижи за местния храм “Свети Георги”. Наскоро по негова инициатива, но и с помощта на хора от селото, бяха монтирани два гръмоотвода на покрива на храма, предаде репортер на Zapadno.com.

Първите камъни при градежа на храма са положени през 1869 година. Строежът на църквата е свързана с легенда, която бай Рангел от Сопица предава и разказва на поколенията. През 2018 година той разказа легендата и за читателите на Zapadno.com. Прочетете още по темата в публикацията: Легенда от Брезнишко: Бунт на жителите на Сопица отблъснал градеж на джамия в селото.

През последните 5 години сопичани, хора от други места, фирми и институции помагат за обновяването на храма. Към днешна дата храмът посреща вярващи с ремонтиран покрив, реставрирани стенописи, реновирана камбанария, подменено дюшеме и с други обновления. Това, което бай Рангел отправя като апел към местните е да съхраняват църквата и надграждат направеното. “Да се пази и когато може да се подновява още. Най-важното е да се пази”, каза възрастният сопичанин.

Един от интересните предмети, които помагат при служби и храмови празници, е стара маса и пейка (клупа – казано на стария език на местните). Тях бай Рангел успял да вземе от човек с имот в селото, който ги дарил. Историята им е свързана с местен жител, който е участвал в бойните действия при река Драва (Дравската епопея от 1945 година). “На тая маса е ял и на тоя клуп е седял”, сподели 79-годишният Рангел Димитров и поясни, че този човек е живял в “Двуянкина махала”. Сопичанинът си спомня, че когато е бил дете, е успял да види военната униформа на местния жител, сражавал се при река Драва. Униформата се пазела в постройка до храма.

Виж също...

Loading...