Официалните гости на колоквиума на Църногорския събор не уважиха дрескод “шевица” – СНИМКИ

Голяма част от присъстващите на колоквиума “Пътят към храма”, който е дал старт на тазгодишното издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, не са уважили дрескод “шевица”, видя Zapadno.com.

Колоквиумът се е провел вчера, 8 юли, в Църногорския манастир над брезнишкото село Гигинци. Там са били поканени областни управители, представители на държавната и местната власт, неправителствени организации, директори на ведомства и други официални гости. Възможно е посетителите на колоквиума да имат някакъв намек за придръжане към дрескод “шевица”, но това никак не си проличава. Дрескодът е препоръчителен и само малка част от присъстващите, сред които началникът на Регионалното управление на образованието-Перник, бизнесдамата Весела Барбукова, кметът на земенско село, областният управител и съпругата, както и още няколко човека от десетките, са се пременили в мотиви с шевици.

За премяната в стил “шевица”, която бе анонсирана от областната управа още в началото на месец юни, пресцентърът на областния управител Кирил Стоев ни съобщава:

“Областният управител Кирил Стоев заложи на елегантна визия, с ръчно изработена дървена папийонка и ръчно избродирана игла, сложена на ревера на сакото. В дрескода на губернатора се открояваха два основни вида шевици – канатица и елбетица. В българската традиция Канатицата се нарича за семейството. Свързва се със съюза между мъжкото и женското начало, символ на кръговрата на живота, но същевременно символизира рода, народа, а в нишките й е преплетено тайнството на обединението и рода. Oлицетворение на българската сила са символите на културното наследство и един от тези символи е Елбетицата. Това е вид композиция, масово срещана в българското везмо.

Модераторът на колоквиума „Пътят към Храма“, Весела Барбукова бе избрала носия, която събираше в себе си фолклорни и национални символи. А пъстроцветното везмо допринасяше за още по-тържествено настроение на събитието.

Голяма част от гостите, които присъстваха и бяха уважили фолклорния дрескод, тази година. Сред по-впечатляващите бяха Ваня Коконова, директор на РУО-Перник, заместник-изпълнителните директори на Държавен фонд „Земеделие“, кметове, общински съветници, представители на местната власт и неправителствени организации”, завършват от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Модератор на събитието е била Весела Барбукова, която е председател на Управителния съвет на неправителствената организация „Краищенско Светогорие“, която е представила кратък филм за организацията, как се е зародила идеята за създаването й и какви са резултатите, които са постигнати до момента. За последните 7 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 9 манастира и 7 църкви. „В момента сме на следващата стъпка, и именно затова сме тук днес, вдъхновени от филма „Покаяние“ на Тенгиз Абуладзе и емблематичната реплика от него „За какво е път, който не води към храма?“, колоквиумът има своите съвсем практически цели – да фокусира вниманието върху нормативните възможности за създаване на туристическа дестинация „Краищенско Светогорие“, с акцент върху инфраструктурата и комуникациите в региона“, е споделила Барбукова.

Колоквиумът предхожда Църногорския събор „В сърцето на Граово“, който тази година ще се проведе на 16 и 17 юли на манастирските ливади и всички гости от близо и далеч са добре дошли.

Разгледайте снимки от колоквиума, който се е провел в Църногорския манастир:

Снимки: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...