По-малките магазини в област Перник предлагат килограм захар на цени с между 5 и 10 стотинки по-евтино от големите търговски вериги

В рамките на периода 29 юни – 6 юли 2022 година се наблюдава намаление на средната цена на дребно на бяла кристална захар за страната в големите търговски вериги и същевременно леко повишение на тази в по-малките магазини, показва анализ на Министерство на земеделието.

Предлагането на захарта в големите търговски вериги е на цени от 1 лев и 95 стотинки за килограм в област Пазарджик до 2 лева и 34 стотинки за килограм в Бургас, Сливен и Ямбол. Сравнявайки с предходната седмица, в пет от областите продуктът поевтинява с между 3 % в Шумен и 15,2 % във Видин, Враца и Монтана, докато в други шест – поскъпва в рамките на 3,2 % в Перник и София – 6,5 % в Смолян. Средно за страната, цената на дребно на продукта в големите търговски вериги е 2 лева и 23 стотинки за килограм, с 1,3 % по-ниска на седмична база.

Цените на дребно на бялата захар в другите търговски обекти са в диапазона от 2 лева и 19 стотинки за килограм в областите Перник и София до 2 лева и 72 стотинки за килограм в Стара Загора.

През отчетения период средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти е с 27 стотинки за килограм над тази в големите супермаркети, като разликата достига до 51 стотинки за килограм във Варна. Изключение правят областите Перник, София и Шумен, където захарта се предлага с между 5 стотинки за килограм и 10 стотинки за килограм по-евтино в другите търговски обекти, отколкото в големите търговски вериги.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...