От кухнята на Църногорския събор: Скараджиите в региона със засилен интерес към събитието, а причината е…

От кухнята на предстоящото издание научихме, че тази година организаторите няма да изискват плащане на такса за разполагане на скари по манастирските ливади. На миналогодишния Църногорския събор е имало такава такса и тя е била непосилна за повечето скараджии. А сега интересът за участие е много голям. Оказва се, че дни преди провеждането на събитието над брезнишкото село Гигинци, трудно може да се открие свободна скара за селските събори в региона, коментираха запознати.

Четвъртото издание на Църногорския събор трябваше да бъде официално открито на 9 юли, но поради прогнозите за неблагоприятни метеорологични условия, провеждането се измести със седмица. Насроченият за 8 юли колоквиум в манастира се проведе, а концертната програма със съпътстващите събития на манастирските ливади ще се състои на 16 и 17 юли. Входът е свободен.

Както всяка година, така и сега, основен спонсор на събора “В сърцето на Граово” e мината в Брезник – в лицето на компанията “Асарел-Инвестмънт”, както и ОЗК-Перник. Събитието се провежда под патронажа на областния управител на област Перник Кирил Стоев с подкрепата на Министерство на земеделието, Обединени български животновъди и Българската православна църква. Домакин на събитието е игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор. Празникът ще се проведе с благословията на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още подробности за предстоящото четвърто издание на събора край Църногорския манастир.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...