Часове преди Църногорския събор наяве излизат акценти от програмата, сред които е участието на бесарабски българи от Молдова

Тази събота и неделя (16 и 17 юли) ще се проведе дългоочакваното четвърто издание на Църногорски събор „В сърцето на Граово“. Организаторите споделят част от разнообразната и интересна програма, която очаква всички гости на събора. Официалното откриване е обявено за 16 юли от 12:00 часа, когато с музикален съпровод на гайдарски състав „Войводи“ ще бъде дадено началото на двудневния празник, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

След водосвет, за официалното откриване на събора всички гости ще бъдат поздравени от ненадминатите изпълнения на ансамбъл „Българе“. Над 700 участници от самодейните състави от региона ще покажат пъстротата и богатството на граовския фолклор. Специални гости на събитието са и група бесарабски българи от Молдова. Любопитна подробност е, че в града, от който идват има музикален колеж по български народни танци и музика, а самите те споделят, че са съхранили националното си самосъзнание и самочувствие, запазено още от прадедите им.

Към съпътстващата музикална програма посетителите на събора ще могат да посетят Алея на занаятите, Граовско село, да се докоснат до различни занаяти, да вкусят традиционни кулинарни гозби, да се включат в ателиетата „Камбанен звън“, „Ръкоделието на монаха“, „Коливо по светогорски“.

Обединени български животновъди организират изложение на традиционни породи, сред които: Западностаропланинска овца; Брезнишка овца; Елинпелинска (Софийска)овца; Средностаропланинска овца, Дъбенска овца, Сакарска овца; Копривщенска овца, Местна дългокосместа (виторога) коза, Абърдийн ангус; Българско кафяво говедо; Черношарено говедо, Българско овчарско куче, Каракачански кон.

В неделя на 17 юли, комик № 1 на България Шкумбата ще развесели граовци така, както само той умее. Около 14:30 часа се очаква да се извие най-дългото граовско хоро, НАРЕЧЕНО за сплотеност и заедност, за създаване на общност, която обича традициите, фолклора и предава любовта към родния край на децата си. Послание, което организаторите формулират от началото на подготовката за събора и ще предадат на всички посетители на събитието.

Препоръчителният дрескод за всички посетители на събора е „Мотив Шевица“.

Генерални спонсори на Църногорския събор “В сърцето на Граово” e мината в Брезник – в лицето на компанията “Асарел-Инвестмънт” и ОЗК-Перник. Събитието се провежда под патронажа на областния управител на област Перник Кирил Стоев с подкрепата на Министерство на земеделието, Обединени български животновъди и Българската православна църква. Домакин на събитието е игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор. Празникът ще се проведе с благословията на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Научете още подробности за програмата на Църногорския събор в публикацията: 12-часова програма първия ден и граовски рекорд за втория ден ще има на Църногорския събор – ПЪЛНА ПРОГРАМА.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...