Милка Боянова от село Кошарево: Съборът над Гигинци се провежда от много отдавна, но беше по-различен от сегашния си вид

Бившият кмет на брезнишкото село Кошарево и бивш председател на кошаревското читалище Милка Боянова е сред най-редовните посетители на събора над брезнишкото село Гигинци. От десетилетия тя посещава празника и винаги се удивлява от събитието, предаде репортер на Zapadno.com.

Милка Боянова е посетител на събора от края на 60-те години на миналия век, когато събитието се е провеждало на около километър от познатото ни в последните 4 години местоположение – на манастирските ливади на село Гигинци. “Съборът се провеждаше на 2 май и идваха самодейни музиканти, които свиреха. Имаше хора, но не беше до такава степен, както сега – много скари и подобни неща. Все пак ги имаше, но хората си носиха някои неща. Сядаше се и беше много приятно като се видят хората”, сподели Милка Боянова. В миналото пътят до събора не е бил асфалтиран и повечето посетители са се качвали до манастира пеша.

В сегашния вид като Църногорски събор “В сърцето на Граово”, събитието много се харесва на кошаревката. “Да отидеш на сцената и да се изявиш – това е най-хубавото нещо. Най-хубавият подарък е да се изявиш. Човек, който обича българския фолклор, идва с удоволствие”, каза още Милка Боянова.

Виж също...

Loading...