Програмата “Ваканция в музея” в град Брезник ще стартира от 20 юли и тази година ще е с повече безплатни занимания за деца

В сряда, 20 юли, ще стартира лятната програма “Ваканция в музея”, която ще се проведе в Общински исторически музей-Брезник. Тази година заниманията ще са повече от предишните издания на програмата, съобщи за Zapadno.com директорът на музея Емилия Велинова.

В изложбена сграда “Военен клуб” към музея ще се проведат курсове по рисуване, грънчарство и везба. Курсовете по везба ще се провеждат със сътрудничеството на Регионалния младежки център. “Въвеждаме работа на ръка с глина с колегата археолог. Децата ще правят реплики на съдове от различни археологически епохи и ще рисуват украсата върху тях. Вече сме го експериментирали с деца от София, които са идвали на 1 юни. Имаме договорка с Националния земеделски музей също да ни гостува във “Ваканция в музея” три последователни дни с тяхната програма за деца и тъкачеството”, каза директорът на брезнишкия музей Емилия Велинова.

Заниманията ще бъдат разпределени в двете сгради на музея – в изложбена сграда “Военен клуб” и двора на Класното училище. “За някои от заниманията ще трябва и предварително записване на нашата Фейсбук страница, и на мейл могат да подават, и по телефона. Повече от 15-ина деца е трудно от нашия опит за работа с деца. Работихме и с деца от детски градини от София. На повече от 15, максимум 20 деца не можеш да обърнеш внимание на всеки”, добави директорът на музея в Брезник. В двора на Класното училище децата ще могат да научат историята на азбуката, писане на глаголица в сандъчета с пясък или да се забавляват чрез археологически игри.

Заниманията ще се проведат и през целия месец август, а след края им ще бъдат подредена традиционна изложба с изработените предмети и рисунки от лятната програма. Участието за децата във “Ваканция в музея” е безплатно, а материалите ще се подсигурят от музея.

На 20 юли от 10 до 12 часа пред изложбена зала “Военен клуб” ще се изработват фигури от глина и рисунки на символ от граовския бит. На 27 юли децата ще могат да творят в градинката пред изложбена сграда “Класно училище” във времето от 10 до 12 часа.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...