Формация “Трънски ритми” спечели първа награда от събор конкурс на сватбената обредност, а Яна Кирилова към читалището на Долна Секирна е удостоена със златен медал

Самодейци от Трън и Брезнишко са сред наградените от VII фолклорен събор конкурс на сватбената обредност в земенското село Пещера, съобщиха от народно читалище “Крюгер Николов-1922”.

На конкурса се представиха 47 певчески, танцови групи и формации, ансамбли, групи за традиционен и обработен фолклор и 63 индивидуални изпълнители: певци/певици, инструменталисти и разказвачи с общо 611 участници. Техните изпълнения бяха оценявани от жури с председател доцент доктор р Валентина Ганева- Райчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и членовете етнологът Цветанка Манова и етнохореологът и фолклорист Милчо Георгиев от град Перник.

Златен медал и диплом в категорията “Песенна народно творчество” са присъдени на 15-годишнината певица Яна Кирилова от народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна.

С първа награда (плакет и диплом) в категорията “Танцово народно творчество” при танцовите формации, групи и колективи е удостоен клуб за народни танци “Трънски ритми” с ръководител Емилия Миланова към трънското народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”.

Снимка: народно читалище “Крюгер Николов-1922”

Виж също...

Loading...